Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Δημοσιονομικό ναυάγιο στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία είναι ένα εν δυνάμει «δημοσιονομικό ναυάγιο», το οποίο κινδυνεύει να επιφέρει μια περίοδο στασιμότητας με ελάχιστη ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις, γράφει ο N.Roubini.

Roubini: Δημοσιονομικό ναυάγιο στις ΗΠΑ
Η αμερικανική οικονομία είναι ένα εν δυνάμει «δημοσιονομικό ναυάγιο», το οποίο κινδυνεύει να επιφέρει μια περίοδο στασιμότητας με ελάχιστη ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και αποπληθωριστικές πιέσεις, γράφει στους Financial Times ο Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Στον σχολιασμό του ο κ. Roubini, που είναι ένας από τους πρώτους οικονομολόγους οι οποίοι πρόβλεψαν το στεγαστικό κραχ στην αμερικανική οικονομία και έχει το παρατσούκλι «Dr Doom» εξαιτίας των πεσιμιστικών του προβλέψεων γενικότερα, δηλώνει ότι η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την μεγάλη ύφεση.

Αλλά η περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση την οποία θα ανακοινώσει πιθανότατα η Federal Reserve την ερχόμενη Τετάρτη, θα έχει μικρή επίδραση στην αμερικανική ανάπτυξη το 2001 και δεν θα συνεισφέρει σε αποτροπή της διπλής ύφεσης.

Επίσης, η σύσταση του αμερικανικού Κογκρέσου μετά τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, κατά τις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα θα εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες, θα αφαιρέσει ουσιαστικώς από την ατζέντα των συνομιλιών τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Ο κίνδυνος είναι… ότι κάτι θα σκάσει στα δημοσιονομικά… Το έναυσμα θα είναι μια κρίση μετακύλισης χρεών σε μεγάλη αμερικανική πολιτεία,» δήλωσε ο «γκουρού.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v