Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Telegraph: Κίνδυνος μποϊκοτάζ σε ελληνικά ομόλογα

Οι γερμανικές προτάσεις για "ελεγχόμενη χρεοκοπία" στο πλάισιο του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων δημιουργούν κίνδυνο μποϊκοτάζ για τα ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, αναφέρει άρθρο της Daily Telegraph

Telegraph: Κίνδυνος μποϊκοτάζ σε ελληνικά ομόλογα
Δημοσίευμα της Daily Telegraph επισημαίνει τον κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές στα ελληνικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα, στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια της Γερμανίας ως προς την Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα προσχέδιο προτάσεων για τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων, όπου προτείνεται η λύση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην δίνη κρίσης χρέους, με τους επενδυτές όμως, να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους.

«Αν και οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης δεν είναι ακόμη σαφείς, θα περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των κρατικών τίτλων, πάγωμα στις καταβολές των τόκων και αναβολή των δικαιωμάτων των ομολογιούχων» αναφέρει το δημοσίευμα, όπου αποκαλύπτεται μάλιστα ότι η Γερμανία προτείνει σχήματα αναδιάρθρωσης χρειών παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν οι ενδεχόμενες απώλειες για τους επενδυτές, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μποϊκοτάζ των ελληνικών, των ιρλανδικών και των πορτογαλικών τίτλων. Αναφέρονται μάλιστα και δηλώσεις του Silvio Peruzzo, αναλυτή της Royal Bank of Scotland, ο οποίος αναφέρει ότι η συζήτηση για «haircut» στις τοποθετήσεις των κατόχων ομολόγων «σε αυτή την ευαίσθητη φάση μπορεί να αποβεί ζημιογόνος». «Η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη λυθεί. Αυτές οι χώρες χρειάζονται αγορές που θα αγοράζουν τα ομόλογά τους, αλλά οι επενδυτές θα μένουν μακριά εάν ανοίξει ο δρόμος ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μοιραστεί το βάρος» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v