Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Ναι στη περικοπή δαπανών από χώρες της ΕΕ

Ολες οι χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική περικοπή των λειτουργικών τους δαπανών παρά να αυξήσουν τους φόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τρισέ: Ναι στη περικοπή δαπανών από χώρες της ΕΕ
Ολες οι χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική περικοπή των λειτουργικών τους δαπανών παρά να αυξήσουν τους φόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Τρισέ.

Σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι της κυπριακής τηλεόρασης (ΡΙΚ) στο περιθώριο της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ είπε:

«Είναι προτιμότερο να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες παρά να αυξηθούν οι φορολογίες εκτός και αν είναι αναγκαίο να επιβληθούν νέες φορολογίες. Ωστόσο η αρχή πρέπει να γίνεται με την περικοπή δαπανών και αυτό αφορά μη παραγωγικές δαπάνες».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η περικοπή των περικοπών «θα πρέπει να είναι δραστική και αποφασιστική».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι Κυπριακές τράπεζες, δεδομένης της εμπλοκής τους στην ελληνική αγορά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, απάντησε: «Μπορώ να σας πω ότι αυτό που παρατηρούμε από άποψης ρευστότητας αυτή την στιγμή, επιβεβαιώνει ότι πάμε καλά. Παρόλα αυτά το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να δείχνει και την ανάλογη συμπεριφορά. Αυτό που ισχύει στον δημόσιο τομέα ισχύει και για τον ιδιωτικό».

Κατά την επίσημη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί «πάρα, πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαικό τραπεζικό τομέα».

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην Γαλλία με αφορμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είπε:

«Όταν χρειάζεται να λάβεις τολμηρές αποφάσεις ίσως να έχεις και τις ανάλογες αντιδράσεις. Αυτό που μετρά είναι το απώτερο συμφέρον της οικονομίας και της χώρας, να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, κάτι που ίσως να είναι δύσκολο, που ίσως πυροδοτήσεις αντιδράσεις αλλά είναι προς το συμφέρον του ιδίου του λαού».

Ο κ. Τρισέ κάλεσε για άλλη μια φορά τις ευρωπαικές χώρες να προχωρήσουν στην δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να μειώσουν τα ελλείμματα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v