Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Διαφάνεια: Εκτός Top 20 οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέπεσαν για πρώτη φορά από το Top 20 του καταλόγου με τα λιγότερο διεφθαρμένα έθνη του πλανήτη, ενώ η Ρωσία είναι η οικονομία με την λιγότερη διαφάνεια μεταξύ των κρατών της G20.

Διεθνής Διαφάνεια: Εκτός Top 20 οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έφυγαν για πρώτη φορά από το Top 20 του καταλόγου με τα λιγότερο διεφθαρμένα έθνη του πλανήτη, εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων και της επιρροής του χρήματος στην πολιτική ζωή, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση 2010, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία της πλέον διεφθαρμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σομαλία καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον δείκτη διαφάνειας 2010 που καταρτίζει η διεθνής υπηρεσία, ενώ ακολουθούν η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν και στην συνέχεια το Ιράκ. Η Ρωσία είναι η πιο διεφθαρμένη μεγάλη οικονομία, μεταξύ δηλαδή των εθνών της G20.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διολίσθησαν στην 22η θέση από την 19η πέρσι, με την χαμηλότερη βαθμολογία στην 15χρονη ιστορία του δείκτη. Για την αμερικανική ήπειρο, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έρχονται μετά τον Καναδά, που καταλαμβάνει την 6η θεση αλλά και τα νησιά Μπαρμάντος (17) και την Χιλή (21).

Την πρώτη θέση, ως οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες του πλανήτη, καταλαμβάνουν από κοινού η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη.

Η Διεθνής Διαφάνεια σημειώνει ότι αισθητή βελτίωση την τελευταία χρονιά στο ζήτημα της διαφάνειας εμφάνισαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η πΓΔΜ, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Αντιθέτως μεγάλη επιδείνωση εμφανίστηκε στην Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Μαδαγασκάρη, την Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία καταλαμβάνει την θέση 154 από τις 178 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, μαζί με το Τατζικιστάν και την Κένυα. Είναι η χειρότερη κατάταξη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, που απαρτίζουν την ομάδα G20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v