Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Πρόταση για στόχους στα ισοζύγια συναλλαγών

Η πρόταση δημιουργίας στόχων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις στην αγορά συναλλάγματος πριν εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, απασχολεί την υπουργική σύνοδο στη Ν. Κορέα.

G20: Πρόταση για στόχους στα ισοζύγια συναλλαγών
Η πρόταση δημιουργίας στόχων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις στην αγορά συναλλάγματος πριν εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, απασχολεί τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Group of 20.

Οι υπουργοί της ομάδας των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών και οι κεντρικοί τραπεζίτες τους άρχισαν τις συνομιλίες στη Νότιο Κορέα σήμερα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαμάχης για τη διαφαινόμενη προσπάθεια κρατών, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, να τονώσουν τις οικονομίες τους βασιζόμενα σε φθηνό εθνικό νόμισμα.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, προτείνει στα μέλη του G20 να επιβάλουν πολιτική συγκράτησης των εμπορικών ελλειμμάτων - πλεονασμάτων "έως συγκεκριμένο ποσοστό" των οικονομιών τους, σύμφωνα με επιστολή που έχει εξασφαλίσει το Bloomberg. Αυτή η πρόταση προκαλεί διχασμό μεταξύ των εκπροσώπων των αναδυόμενων και των βιομηχανικών κρατών.

"Δεν είναι ρεαλιστική πρόταση να θέσουμε αριθμητικούς στόχους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, κ. Yoshihiko Noda, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Rainer Bruederle, απέρριψε την προσέγγιση μιας "διατεταγμένης οικονομίας" και ο Ινδός, κ. Pranab Mukherjee, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να βεβαιωθούν οι επιβολές πλαφόν.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Καναδός υπουργός, κ. Jim Flaherty, δήλωσε ότι η ιδέα είναι "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και ο Αυστραλός κ. Wayne Swan την αποκάλεσε εποικοδομητική.

Ο κ. Geithner πρότεινε στους ομολόγους του να τεθεί ο στόχος να μην υπερβαίνουν τα ελλείμματα ή πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών το 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Noda. Κατά το ΔΝΤ, το κινεζικό πλεόνασμα θα εκτιναχθεί στο 7,8% του ΑΕΠ το 2015, από 4,7% φέτος. Εάν τεθούν τα πλαφόν, η Ουάσιγκτον θέλει να αναλάβει το διεθνές ίδρυμα την επόπτευση της επίτευξης των στόχων.

Η υπουργική σύνοδος του G20 έχει κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών τη λήξη του "εμπορικού πολέμου", όπως έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση ο Βραζιλιάνος υπουργός, κ. Guido Mantega, εν όψει της συνόδου κορυφής της διεθνούς ομάδας στη Σεούλ, τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v