Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο ξανά τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ

Εντείνεται το σκάνδαλο στις ΗΠΑ για τα ενυπόθηκα δάνεια, με τη Fed Νέας Υόρκης, την Pimco και άλλους θεσμικούς επενδυτές να απαιτούν από τις τράπεζες να επαναγοράσουν ομόλογα που είχαν στήριξη ενυπόθηκων δανείων.

Στο στόχαστρο ξανά τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ
Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και πάλι στην αγορά ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ αλλά και στα ομολογιακά προγράμματα που στηρίζονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων, καθώς θεσμικοί επενδυτές αλλά και η Fed της Νέας Υόρκης απαιτούν από τις επενδυτικές τράπεζες να προχωρήσουν στην επαναγορά αυτών των προγραμμάτων.

Όπως αποκαλύπτουν τα ξένα πρακτορεία, η Fed Νέας Υόρκης, σε επιστολή που συνυπογράφει με την Pimco και την BlackRock, ζητά από την Bank of America την επαναγορά ομολογιακών προγραμμάτων που στηρίζονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων, τα οποία είχε εκδόσει η θυγατρική της, Countrywide Financial. Η τελευταία κατηγορείται ευθέως για κακή εξυπηρέτηση των δανείων που εξέδωσε αλλά και για παροχή ελλιπών, αν όχι εσφαλμένων, στοιχείων στα έγγραφα των ενυπόθηκων δανείων.

Η Fed Νέας Υόρκης εμπλέκεται στο θέμα καθώς με την κρατική στήριξη της AIG απέκτησε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Countrywide. Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως στο επίκεντρο βρίσκονται ομόλογα ύψους 47 δισ. δολ. που πούλησε η Countrywide της Bank of America.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μέγα σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ όταν ένας υπάλληλος της GMAC Mortgage, θυγατρικής της Ally Financial, ομολόγησε ότι ενέκρινε χιλιάδες κατασχέσεις ακινήτων χωρίς να εξετάσει σωστά τα απαραίτητα έγγραφα. Η εταιρία του αναγκάστηκε να παγώσει τις πωλήσεις κατασχεμένων κατοικιών σε 23 πολιτείες στις ΗΠΑ, όπου απαιτείται δικαστική απόφαση για την κατάσχεση ακινήτων.

Ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις από την JP Morgan Chase και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ η Bank of America πάγωσε τις διαδικασίες σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτομάτως προκλήθηκε μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς περισσότερα από 2 εκατομμύρια κατοικίες βρίσκονται υπό κατάσχεση στις ΗΠΑ. Στις 13 Οκτωβρίου, ομάδα γενικών εισαγγελέων και τραπεζικών αξιωματούχων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες κατασχέσεων και ζήτησε το πάγωμα των διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

Οι διαδικασίες που ακολουθούσαν οι τράπεζες φαίνεται πως είναι τόσο ανεπαρκείς ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν ούτε καν οι τίτλοι των ενυπόθηκων δανείων, ενώ διατυπώνονται κατηγορίες για εσφαλμένες εκτιμήσεις των ακινήτων. Οι εισαγγελείς απειλούν με πρόστιμο 25.000 δολ. για κάθε δάνειο που δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες να προχωρήσουν σε επαναγορά των ενυπόθηκων δανείων. Η JP Morgan Chase γι' αυτόν τον λόγο επιβάρυνε τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου κατά 3 δισ. δολ.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα κύμα αγωγών από ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί σε ομολογιακά προγράμματα τα οποία στηρίζονταν σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v