Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφραγίδα Bernanke σε νέο κύκλο ρευστότητας

Πράσινο φως για νέο κύκλο παροχής ρευστότητας στις πιστωτικές αγορές έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, B. Bernanke, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα στοιχειοθετούν περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από τη Fed.

Σφραγίδα Bernanke σε νέο κύκλο ρευστότητας
Πράσινο φως για νέο κύκλο παροχής ρευστότητας στις πιστωτικές αγορές έδωσε με σημερινή του ομιλία ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα στοιχειοθετούν περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από τη Fed.

O κ. Ben Bernanke, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, δήλωσε ότι "ο χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία" δείχνουν πως η Federal Reserve έχει περιθώρια να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα ρευστότητας, ώστε να τονωθεί η αμερικανική ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο "δεν θα κινηθεί το επόμενο έτος πολύ υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο".

Με τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, στο 2% και χαμηλότερα, "τα βραχυπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ υψηλά," δήλωσε ο κ. Bernanke.

Πρόσθεσε ότι η Fed είναι πιθανό να μεταβάλει τη φρασεολογία της για να δείξει ότι σκοπεύει να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο περιμένουν οι αγορές.

Πολλοί παρατηρητές περιμένουν, και οι προβλέψεις του επικεφαλής της Fed δείχνουν να επιβεβαιώνονται μετά τη σημερινή ομιλία του, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην τακτική συνεδρίαση του Νοεμβρίου θα ανοίξει νέο κύκλο της αποκαλούμενης ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της παροχής ρευστότητας με αγορές ομολόγων και άλλων χρεογράφων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v