Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: "Βαρίδι" οι ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία

Αισθητά χαμηλότερη είναι η φθινοπωρινή εκτίμηση του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία, με μικρές ελπίδες για μείωση της ανεργίας σύντομα, ενώ βελτιωμένες είναι οι εκτιμήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες και την ευρωζώνη.

ΔΝΤ: Βαρίδι οι ΗΠΑ στη διεθνή οικονομία
Αισθητά χαμηλότερη είναι η φθινοπωρινή εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αμερικανική οικονομία και λίγες οι ελπίδες για μείωση της πολύ υψηλής ανεργίας σύντομα.

Στη φθινοπωρινή έκθεση World Economic Outlook του διεθνούς οργανισμού, η εκτίμηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2010 είναι 2,6% από 3,3% στην προηγούμενη έκθεση και για το 2011 2,3% από 2,9%.

«Η πιο πιθανή προοπτική για την αμερικανική οικονομία είναι η συνέχιση της ανάκαμψης αλλά με αργούς ρυθμούς», αναφέρεται στην έκθεση, που κοινοποιείται ενόψει της εξαμηνιαίας συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας. Η βασικότερη αιτία της αμερικανικής επιβράδυνσης είναι οι υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.

Χαμηλότερη, αλλά πολύ λιγότερο, είναι η εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει διεθνή επέκταση 4,2% του χρόνου από 4,3% στην προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου, ενώ για φέτος οι προοπτικές αποδεικνύονται καλύτερες, με εκτίμηση για ανάπτυξη 4,8% από 4,6%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα είναι οι κύριοι τροφοδότες της ανάπτυξης του διεθνούς ΑΕΠ, καθώς τα αναπτυσσόμενα έθνη προβλέπεται να σημειώσουν επέκταση 6,4% του χρόνου (όσο και στην προηγούμενη εκτίμηση), ενώ τα ανεπτυγμένα 2,2% (από 2,4%).

Ο διεθνής οργανισμός υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για όλα τα βιομηχανικά κράτη της G7, πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Για την ευρωζώνη, πάντως, οι εκτιμήσεις είναι αναβαθμισμένες με πρόβλεψη για οικονομική επέκταση 1,7% το 2010 (από 1%) και 1,5% το 2011 (από 1,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v