Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Λιγότερες τραπεζικές απομειώσεις λόγω κρίσης

Ο αυξανόμενος κίνδυνος αστάθειας εξαιτίας των κρίσεων εθνικών χρεών δυσχέρανε τις συνθήκες στο τελευταίο εξάμηνο, παρά την πτώση στις απομειώσεις ενεργητικών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΝΤ: Λιγότερες τραπεζικές απομειώσεις λόγω κρίσης
Ο αυξανόμενος κίνδυνος αστάθειας εξαιτίας των κρίσεων εθνικών χρεών δυσχέρανε τις συνθήκες που επικράτησαν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στο τελευταίο εξάμηνο, παρά την πτώση στις απομειώσεις ενεργητικών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα που εξέδωσε το ΔΝΤ, το κόστος των απομειώσεων στις τράπεζες εξαιτίας της κρίσης μεταξύ 2007 και 2010 μειώνεται ελαφρώς στα 2,2 τρισ. δολ. σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, του Απριλίου, για 2,3 τρισ. δολ.

Η υποβάθμιση οφείλεται στην μείωση των εκτιμήσεων για τις ζημίες εξαιτίας πτώσης στις χρηματιστηριακές τιμές. Επιπλέον, το ταμείο δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αναγνωρίσει πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των ζημιών τους.

Πάντως, «το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει η "αχίλλειος πτέρνα" της παγκόσμιας οικονομίας," αναφέρει το ταμείο και η διαδικασία της εξυγίανσης των ισολογισμών επισκιάζεται από την επιδείνωση στους κινδύνους των εθνικών χρεών.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, κορυφαίο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι η χρηματοδότηση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει κυβερνήσεις όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρεών, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v