Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευνοϊκό καθεστώς στην κρατική στήριξη έως το 2012

Μέχρι το 2012 παρατείνεται το έκτακτο ευνοϊκό καθεστώς της ΕΕ, που επιτρέπει κρατική στήριξη και χρηματοδότηση του τραπεζικού και του βιομηχανικού κλάδου, όπως δήλωσε στους "Financial Times" ο επίτροπος Joaquin Almunia.

Ευνοϊκό καθεστώς στην κρατική στήριξη έως το 2012
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν να δίνουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να παρέχουν μέτρα κρατικής στήριξης στον τραπεζικό και στον βιομηχανικό κλάδο για έναν ακόμη χρόνο.

Στα τέλη του 2008, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προχώρησαν σε χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια και άμεση χρηματική στήριξη τόσο των τραπεζών όσο και ιδιωτικών επιχειρήσεων που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από τη χρηματοοικονομική κρίση.

Αρχικά, αυτό το ευνοϊκότερο καθεστώς είχε προβλεφθεί να διαρκέσει μέχρι το 2010.

Όπως δηλώνει τώρα σε συνέντευξή του στους "Financial Times" ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia, η επιστροφή στο προηγούμενο αυστηρότερο καθεστώς ως προς την κρατική στήριξη του ιδιωτικού κλάδου αναβάλεται για το 2012.

"Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουμε στο κανονικό καθεστώς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι οργανισμοί που χρειάζονται κρατική στήριξη". δήλωσε ο κ. Almunia επισημαίνοντας τις δυσκολίες στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα όπως και το θέμα κάποιων γερμανικών τραπεζών.

Συμπλήρωσε ωστόσο πως "θέλουμε να είμαστε σε θέση να επανέλθουμε στο κανονικό καθεστώς από το 2012".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v