Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Αγωγές κατά Visa, Mastercard και Amex

Αγωγές κατά των 3 μεγαλύτερων εταιριών πιστωτικών καρτών από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών. Εξωδικαστική συμφωνία με Visa και Mastercard, αλλά όχι με την AmEx.

ΗΠΑ: Αγωγές κατά Visa, Mastercard και Amex
Αγωγές κατά των τριών μεγαλύτερων εταιριών πιστωτικών καρτών κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με την κατηγορία των εναρμονισμένων πρακτικών και της παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Συγκεκριμένα, η Visa, η Μastercard και η American Express, οι οποίες συνδυαστικά ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στη βορειοαμερικανική αγορά, κατηγορούνται ότι απαγόρευαν στους εμπόρους να στρέφουν τους καταναλωτές σε κάθε είδους εναλλακτικό τρόπο πληρωμής ή στη χρησιμοποίηση καρτών με μικρότερες χρεώσεις ή μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία με τη Visa και τη Mastercard, οι οποίες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους εμπόρους να προσφέρουν εκπτώσεις στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιο φθηνές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η συμβιβαστική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και από το δικαστήριο και σημειώνεται πως δεν περιλαμβάνει καμία χρηματική αποζημίωση.

Η American Express δεν προχώρησε σε παρόμοια συμβιβαστική συμφωνία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε ότι σκοπός των αγωγών που κατατέθηκαν εναντίον των εταιριών ήταν η διασφάλιση τόσο του υγιούς ανταγωνισμού όσο -κυρίως- και των συμφερόντων εμπόρων και καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v