Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διεθνής οικονομία θα αντέξει το αδύναμο δολάριο

Αισιόδοξες για την παγκόσμια οικονομία ότι θα αντέξει την αναμενόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις για το αδύναμο δολάριο δηλώνουν η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η BofA - Merrill Lynch.

Η διεθνής οικονομία θα αντέξει το αδύναμο δολάριο
Αισιόδοξες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ δηλώνουν η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η BofA - Merrill Lynch.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί κατά 0,2% στο 4,6% το 2011, ενώ αντιστοίχως για τις ΗΠΑ κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8% από 2,6%.

Το επιχείρημα είναι πως έχει μειωθεί η εξάρτηση του διεθνούς εμπορίου από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανησυχία μεταβίβασης στη διεθνή οικονομία των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την κατάρρευση της φούσκας στην αμερικανική αγορά κατοικιών. Αυτό είναι και το επιχείρημα του κ. Neal Soss, της Credit Suisse, ο οποίος εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στο πιο αδύναμο δολάριο.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πανικός στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως συνέβη με την κατάρρευση της Lehman Brothers, και η Goldman Sachs προβλέπει αποδυνάμωση του δολαρίου, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων εκτός ΗΠΑ και ενίσχυση των χρηματιστηρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Ο κ. Ethan Harris της BofA - Merrill Lynch εκτιμά ότι ο αμερικανικός ρυθμός ανάπτυξης το 2011 θα περιοριστεί στο 1,8% έναντι πρόβλεψης για ποσοστό 3,9% στην παγκόσμια οικονομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v