Ο ΠΟΕ πιέζει την ΕΕ για τις επιδοτήσεις ζάχαρης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επέτεινε τις πιέσεις στην ΕΕ με κατεύθυνση πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις καλλιεργειών ζάχαρης, καταθέτοντας την εκτίμηση ότι το καθεστώς καταπατά τους διεθνείς κανόνες του εμπορίου.

Ο ΠΟΕ πιέζει την ΕΕ για τις επιδοτήσεις ζάχαρης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επέτεινε τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς επιδοτήσεων καλλιεργειών ζάχαρης, καταθέτοντας την εκτίμηση ότι οι επιδοτήσεις καταπατούν τους διεθνείς κανόνες του εμπορίου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το αρχικό πόρισμα, που αποτελεί απόφαση επί της προσφυγής την οποία κατέθεσαν η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία, προβλέπεται να ενισχύσει την θέση των αγροτικών οικονομιών που ζητούν από τα πλούσια έθνη να επιβάλλουν δραστικές περικοπές στα προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορικού γύρου της Ντόχα.

Η τωρινή απόφαση του ΠΟΕ ακολουθεί απόφαση του Ιουνίου, κατά την οποία ο ΠΟΕ είχε συνταχθεί με την διαμαρτυρία της Βραζιλίας για τα 12,5 δισ. δολ. με τα οποία οι ΗΠΑ επιδοτούν την παραγωγή βάμβακος.

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να προσφύγει κατά αυτής της απόφασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την τωρινή απόφαση του διεθνούς οργανισμού.

Η απόφαση του ΠΟΕ προβλέπεται να ενισχύσει τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα η Κομισιόν και αφορούν το καθεστώς επιδοτήσεων ζάχαρης, παρά την αντίσταση που επιδεικνύουν η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής του προϊόντος.

Εάν επικυρωθεί η απόφαση του ΠΟΕ, είναι πιθανό ο οργανισμός να απαιτήσει πιο δραστικές μεταβολές από εκείνες που προτείνει η Κομισιόν, στο καθεστώς επιδοτήσεων ζάχαρης, στο πλαίσιο του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να δαπανήσει φέτος 1,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v