Προς αύξηση επιτοκίων στο 4,75% η ΒοΕ

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 4,75% προκειμένου να περιστείλει την κατανάλωση-ρεκόρ και να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Διατήρηση των επιτοκίων της ευρωζώνης στο 2% περιμένουν, αντίθετα, οι αναλυτές από την ΕΚΤ.

Προς αύξηση επιτοκίων στο 4,75% η ΒοΕ
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, προκειμένου να περιστείλει την κατανάλωση-ρεκόρ και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που επιταχύνεται.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, η επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της ΒοΕ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25 μονάδες για πέμπτη φορά από τον Νοέμβριο.

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης σταθερό στο 2%.

Το χρέος των νοικοκυριών στη βρετανική οικονομία ξεπέρασε τον Ιούνιο για πρώτη φορά τις 1 τρισ. στερλίνες, πυροδοτώντας εκτίναξη των δαπανών, η οποία με τη σειρά της έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ β’ τριμήνου στον ταχύτερο ρυθμό τεσσάρων ετών.

Καθώς οι τιμές των οικιών αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 22%, η ΒοΕ έχει ήδη δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ”μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα”, ώστε να εξασφαλίσει σχετική σταθερότητα στην οικονομική ανάπτυξη.

Η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται επί 48 συνεχόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 29 ετών, στο 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v