Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deals $10 δισ. από Wal-Mart, Vivendi, Universal

Η Wal-Mart, η Vivendi και η Unilever ανακοίνωσαν deals η αξία των οποίων αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Mergermarket στα 144 δισ. δολάρια η αξία των εξαγορών το εννεάμηνο του 2010.

Deals $10 δισ. από Wal-Mart, Vivendi, Universal
Τρία deals, συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων, ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της αξίας των εξαγορών παγκοσμίως τους πρώτους εννέα μήνες του 2010.

Η γαλλική εταιρία επικοινωνιών και ψυχαγωγίας Vivendi ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης στην General Electric ποσοστού 7,66% που κατείχε στην NBC Universal, έναντι 2 δισ. δολαρίων.

Το deal εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας που κάλυπτε την πλήρη έξοδο της Vivendi από την NBC Universal. Το εναπομείναν ποσοστό της Vivendi (12,34%) θα πουληθεί στην G.E. έναντι 3,8 δισ. δολαρίων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της G.E. και της Comcast, όπως ανακοίνωσε η Vivendi.

Νωρίτερα, η Unilever ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Alberto Culver έναντι 3,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, προσθέτοντας έτσι στην γκάμα των προϊόντων της ακόμη περισσότερα καλλυντικά μαλλιών.

Όπως αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση της Unilever, η εξαγορά θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή από τον πρώτο χρόνο.

Στόχος του κ. Paul Polman, που έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Unilever, είναι ο διπλασιασμός των πωλήσεων της εταιρίας.

Εξάλλου, στην κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση της εταιρίας λιανικών πωλήσεων καταναλωτικών προϊόντων και τροφίμων του Γιοχάνεσμπουργκ, Massmart Holdings, προχώρησε η Wal-Mart, έναντι 148 ραντ (21,13 δολαρίων) ανά μετοχή, ή 4,26 δισ. δολάρια συνολικά, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρίες. Το τίμημα που προσφέρει η Wal-Mart υποδηλώνει premium 9,8% έναντι της τελευταίας τιμής διαπραγμάτευσης της Massmart.

Η εταιρία του Γιοχάνεσμπουργκ διαθέτει 290 καταστήματα σε 13 αφρικανικές χώρες, κυρίως στη Νότιο Αφρική. Η απόκτηση της Massmart θα ήταν "ελκυστική ευκαιρία ανάπτυξης" και θα "παρείχε μια πλατφόρμα για ανάπτυξη και επέκταση σε άλλες χώρες της Αφρικής", σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Wal-Mart.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Mergermarket που δημοσιεύουν οι "Financial Times" η αξία των εξαγορών το εννεάμηνο του 2010 εκτινάχτηκε στα 144 δισ. δολάρια, από 77,9 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το γ΄ τρίμηνο η κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν η υψηλότερη από τις αρχές του 2008 και ανήθε στα 62,9 δισ. δολάρια από 24,4 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Η αξία των deals που ανακοινώθηκαν από τις αρχές του έτους αυξήθηκε κατά 19,1% στο 1,354 τρισ. δολάρια έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να τροφοδοτούν το σύνολο του όγκου των deals, με συμφωνίες ύψους 332,8 δισ. δολαρίων το εννεάμηνο, ποσό αυξημένο σε ποσοστό 41,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v