Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο των αγορών η Ιρλανδία

Νέο ρεκόρ στα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων, με τη συρρίκνωση του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 1,2% το β΄ τρίμηνο και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Anglo Irish Bank.

Στο στόχαστρο των αγορών η Ιρλανδία
Η υποχώρηση του ΑΕΠ της Ιρλανδίας κόντρα στις προβλέψεις των αξιωματούχων της χώρας και τα σενάρια για τραπεζική χρεοκοπία επαναφέρουν τη χώρα στο προσκήνιο.

Το Δουβλίνο προχώρησε σήμερα σε δημοπρασία εντόκων, αντλώντας 400 εκατ. ευρώ, λιγότερα από τα 500 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε ότι θα συγκεντρώσει από την πώληση, ενώ το κόστος της έκδοσης ήταν "αλμυρό".

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά την ισχυρότερη του αναμενομένου επιδείνωση του ευρωπαϊκού δείκτη μεταποίησης, που εγείρει ανησυχίες ότι τα κράτη της Ευρώπης θα δυσκολευτούν να μειώσουν τα ελλείμματα προϋπολογισμού εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης

"Η κυβέρνηση δύσκολα θα πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους για φέτος και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας αλλά και στο διεθνές κλίμα", σχολιάζει σχετικά ο κ. Austin Hughes, αναλυτής της KBC στο Δουβλίνο. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία εκτιμά ότι θα εμφανίσει ανάπτυξη 1% εντός του 2010.    


Κατά 1,2% υποχώρησε το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο

Κατά 1,2% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιρλανδίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας σε ποσοστό 0,5%. Σε ετήσια βάση, το ιρλανδικό ΑΕΠ παρουσίασε πτώση 1,8% έναντι εκτιμήσεων για σαφώς μικρότερη μείωση κατά 0,4%.

Η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία προχώρησε μάλιστα και σε δυσμενή αναθεώρηση των στοιχείων ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Βάσει των αναθεωρημένων αυτών δεδομένων, το πρώτο τρίμηνο το ιρλανδικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,2% έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,7%.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε νέο ρεκόρ των spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά bunds, στις 411 μονάδες βάσης, αλλά και των CDSs των 5ετών ιρλανδικών τίτλων.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Irish Examiner αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών του Δουβλίνου, κ. Brian Lenihan, "έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη στους δανειστές της Anglo Irish Bank ότι σύντομα θα ενημερωθούν πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους". 

Το δημοσίευμα αυτό, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες φήμες για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Anglo Irish, προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v