Η Κομισιόν καταγγέλλει τη Visa International

Η Κομισιόν κατήγγειλε επισήμως, σύμφωνα με τους ”FT”, τον όμιλο πιστωτικών καρτών Visa International για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, σε μια ακόμη προσπάθεια καταπολέμησης κάθε συμπεριφοράς που αντίκειται στον ελεύθερο ανταγωνισμό στους χρηματοοικονομικούς οίκους.

Η Κομισιόν καταγγέλλει τη Visa International
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε επισήμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Financial Times”, τον όμιλο πιστωτικών καρτών Visa International για παράβαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Οι κατηγορίες, που μπορεί να καταλήξουν σε επιβολή προστίμων, επιδόθηκαν στην εταιρία το βράδυ της Δευτέρας. Ακολουθούν τη διεξαγωγή έρευνας που είχε παραγγείλει η Κομισιόν όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Visa και της ανταγωνιστικής της MasterCard, οι οποίες και ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 90% της αγοράς στην Ευρώπη.

Με τις κατηγορίες, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει τις καταχρήσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης κάθε συμπεριφοράς που αντίκειται στον ελεύθερο ανταγωνισμό από τράπεζες, χρηματιστήρια και εταιρίες πιστωτικών κρατών.

Η MasterCard και η Visa έχουν ήδη κατηγορηθεί για υπερβολική χρέωση των εταιριών λιανικών πωλήσεων. Η υπόθεση της MasterCard παραμένει υπό έρευνα, ενώ η Visa κατέληξε σε συμφωνία με την Κομισιόν προ διετίας, δεσμευόμενη να περιορίσει τις χρεώσεις.

Οι νέες κατηγορίες αφορούν μια απόφαση της Visa, που συνιστά ένωση τραπεζών και υπηρεσιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, να μην αποδεχτεί τη Morgan Stanley.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ζητούσε να προσφέρει υπηρεσίες πιστωτικών καρτών σε καταστήματα και εμπορικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η Visa δεν της επέτρεψε πρόσβαση στους πελάτες της, επειδή η τράπεζα διαθέτει τη δική της κάρτα.

Εξαιρώντας τον οίκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Visa επιβάλλει περιορισμούς στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v