Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη ΗΠΑ - Γερμανίας για τη Βασιλεία ΙΙΙ

"Διαμάχη" μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου ως προς τον χρόνο προσαρμογής που θα δοθεί στις τράπεζες για την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες αναμένεται στην κρίσιμη συνάντηση της Επιτροπής της Βασιλείας το σαββατοκύριακο.

Διαμάχη ΗΠΑ - Γερμανίας για τη Βασιλεία ΙΙΙ
Σε γερμανο-αμερικανική διαμάχη εξελίσσονται οι συζητήσεις για τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg, βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο διαφωνούν ως προς τον χρόνο προσαρμογής που πρέπει να δοθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας θα συναντηθεί το σαββατοκύριακο στην Ελβετία και, βάσει του δημοσιεύματος, το βασικό σημείο διαπραγμάτευσης είναι εάν θα δοθεί 5ετής περίοδος προσαρμογής βάσει του αμερικανικού αιτήματος ή 10ετής όπως ζητά το Βερολίνο.

Η Επιτροπή της Βασιλείας έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγή των κανόνων ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να περιληφθούν στα τραπεζικά κεφάλαια.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα και η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit", στο προσχέδιο της συμφωνίας που θα παρουσιαστεί αυτό το σαββατοκύριακο, επιβάλλεται ελάχιστος δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 στο 6%, σε συνδυασμό όμως με ένα επιπλέον "μαξιλάρι" διατήρησης της τάξεως του 3% για περιόδους κρίσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ενδέχεται να υπάρξει συμβιβαστική πρόταση, με δείκτη Tier 1 κατά 50 μονάδες βάσης (ή 0,5%) χαμηλότερο, ώστε να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v