Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stiglitz: "Λάθος στοίχημα" η ευρωπαϊκή λιτότητα

Εσφαλμένη και επικίνδυνη για την ευρωζώνη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή επιμονή στη δημοσιονομική λιτότητα ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz.

Stiglitz: Λάθος στοίχημα η ευρωπαϊκή λιτότητα
Εσφαλμένη χαρακτηρίζει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz.

Η Ευρώπη έβαλε "λάθος στοίχημα" δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βουδαπέστη και υποστήριξε ότι, εάν η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εμμείνουν στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, "τότε θα υπάρξουν συστημικές επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη".

'Εάν αυτά τα μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν, νομίζω ότι η παγκόσμια κρίση θα κρατήσει περισσότερο και οι άνθρωποι θα υποφέρουν περισσότερο", δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως σε περιπτώσεις ύφεσης η σωστή επιλογή είναι εκείνη των υψηλότερων κρατικών δαπανών και όχι της λιτότητας. 

"Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, επικρατεί ακόμη η τάση, κυρίως από τους οικονομολόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, να επικεντρωθούμε στη λιτότητα", δήλωσε ο κ. Stiglitz.

Κατά την εκτίμησή του, ελλοχεύει ακόμα ο κίνδυνος να βρεθεί η ευρωζώνη αντιμέτωπη με την ύφεση κι επισημαίνει πως πιο αδύναμη ευρωζώνη συνεπάγεται ότι και οι ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα απορρόφησης των εξαγωγών τους, "άρα και η πιθανότητα αμερικανικής ανάκαμψης που να βασίζεται στις εξαγωγές αποδυναμώνεται", αναφέρει ο κ. Stiglitz. Επίσης, συμπληρώνει: "Υπάρχουν σαρωτικές ενδειξεις ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το δυναμικό τους και σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v