Ιστορική εμπορική συμφωνία στον ΠΟΕ

Συμφωνία ορόσημο για τον γύρο συνομιλιών της Ντόχα υπέγραψαν οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι του πλανήτη, επαναφέροντας σε πορεία εξέλιξης τις ”παγωμένες” συνομιλίες και αναθερμαίνοντας την εμπιστοσύνη στο πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Ιστορική εμπορική συμφωνία στον ΠΟΕ
Συμφωνία ορόσημο για τον γύρο εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα υπέγραψαν οι μεγάλοι εταίροι του πλανήτη, μια συμφωνία που θέτει εκ νέου σε πορεία εξέλιξης τις ”παγωμένες” συνομιλίες και προβλέπεται να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη στο πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Την προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν την Κυριακή τα 147 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τη δέσμευση να περιορίσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και να απελευθερώσουν περαιτέρω τις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Supachai Panitchpakdi δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την υπογραφή της συθήκες ότι πρόκειται για ”μια ιστορική στιγμή” του οργανισμού.

Την επίτευξη συμφωνίας χαιρέτισαν επίσης ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Zoellick και ο εμπορικός Επίτροπος της ΕΕ Pascal Lamy.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία, που θέτει τις κατευθύνσεις για τις μελλοντικές συνομιλίες, ολοκληρώνει μόνο κατά το ήμισυ τον γύρο της Ντόχα, ο οποίος ετέθη σε εφαρμογή το 2001 και επρόκειτο να κρατήσει τρία χρόνια.

Τα μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν να παραταθούν οι συνομιλίες μέχρι το Δεκέμβριο 2005 τουλάχιστον, οπότε και θα συναντηθούν στο Χονγκ Κονγκ οι εμπορικοί εκπρόσωποι των κρατών-μελών του οργανισμού.

Πολλοί παράγοντες και παρατηρητές, θεωρούν ωστόσο πιο ρεαλιστική την προοπτική ο γύρος της Ντόχα να έχει ολοκληρωθεί έως το 2006 ή το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v