Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ-Κ. Τρισέ:Παράταση στους μηχανισμούς ρευστότητας

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα διατηρήσει έως τις αρχές του επόμενου έτους τους μηχανισμούς ρευστότητας προς τις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ζ-Κ. Τρισέ:Παράταση στους μηχανισμούς ρευστότητας
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα διατηρήσει έως τις αρχές του επόμενου έτους τους μηχανισμούς ρευστότητας προς τις τράπεζες, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης να κρατήσει σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό χαμηλό του 1%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο επί 16ο συνεχόμενο μήνα και οι αναλυτές δεν αναμένουν μεταβολή της πιστωτικής πολιτικής πριν από το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τους μηχανισμούς απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο στόχος της ΕΚΤ με την παράταση της ρευστότητας είναι να συντηρήσει τη στήριξη προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ιδιαίτερα για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση χρεών, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, και να βοηθήσει την επιφυλακτική οικονομική ανάκαμψη.

Η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τους μηχανισμούς εβδομαδιαίας και μηνιαίας ρευστότητας έως τον Ιανουάριο και θα συντηρήσει τις τρίμηνες δημοπρασίες των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2010 και τις προβλέψεις για το 2011.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί 1,4% - 1,8% το 2010 (από 0,7% - 1,3% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και 0,5% - 2,3% (από 0,2% - 2,2%) το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v