Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 1%

Αμετάβλητα, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%, διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 1%
Αμετάβλητα στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια της ευρωζώνης. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς και οι 57 οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg προέβλεπαν ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης, θα παραμείνουν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, ως προς την συνέχιση του έκτακτου προγράμματος ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, που αποφασίστηκε με την κρίση χρέους της Ελλάδας. Οι αγορές περιμένουν επίσης τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης ευρωζώνης.

Στις 19 Αυγούστου, ο Axel Weber, επικεφαλής της Bundesbank και φερόμενος ως αντικαταστάτης του Jean Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ, είχε υποστηρίξει πως η όποια συζήτηση για εγκατάλειψη του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες, θα πρέπει να γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 και όχι νωρίτερα.

Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα πως η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 1% σε τριμηνιαία βάση. H Eurostat ωστόσο, προχώρησε σε αναβάθμιση των στοιχείων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, στο 1,9% από αρχική εκτίμηση στο 1,7%. Οι πληθωριστικές πιέσεις παράλληλα, φαίνεται πως δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε και επιβράδυνση στον δείκτη τιμών παραγωγού τον Ιούλιο στο 0,2% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ενώ υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωζώνης, οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών είναι ιδιαίτερα έντονες. Η Γερμανία αναπτύσσεται ισχυρά κατά 2,2% ενώ οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ένας ακόμη σημαντικό επιχείρημα για την διατήρηση του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας στις τράπεζες, είναι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων, καθώς τα spread των ισπανικών, των πορτογαλικών, αλλά και των ελληνικών τίτλων με τα γερμανικά Bunds είναι σε επίπεδα υψηλότερα από τον Μάιο, εν μέσω της κρίσης χρέους.

Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προχωρούν στην εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής λιτότητας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v