Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνας πολλών deals ο φετινός Αύγουστος

Δραστήριος αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος από πλευράς deals. Η ισχυρή ρευστότητα των επιχειρήσεων και τα χαμηλά επιτόκια οδηγούν σε πολλά deals κυρίως με τη μορφή μετρητών. Στο επίκεντρο ο κλάδος φυσικών πόρων.

Μήνας πολλών deals ο φετινός Αύγουστος
Συνήθως ο Αύγουστος είναι υποτονικός μήνας από πλευράς σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων. Αυτό όμως δεν ισχύει φέτος, καθώς τα deals και οι εχθρικές προσφορές εξαγορών που ανακοινώθηκαν αυτόν τον Αύγουστο είναι πολυάριθμα και αντικατοπτρίζουν τη διάθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν πλέον τη ρευστότητα που έχουν συγκεντρώσει, πολλώ δε μάλλον όταν τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η συνολική αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, ανέρχεται στα 174,7 δισ. δολ. Τις τελευταίες ημέρες, η Intel Corp. προχώρησε στην εξαγορά της McAfee Inc., η Vedanta Resources στην εξαγορά της Cairn India, ενώ ο αμερικανικός πάροχος πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών MasterCard Inc. ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εξαγορά της βρετανικής DataCash Group προς 360 πένες ανά μετοχή ή 333 εκατ. στερλίνες (520 εκατ. δολ.) .

"Τα επίπεδα ρευστότητας στους ισολογισμούς βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια εκτιμάται ότι θα παραμείνουν χαμηλά", δήλωσε ο κ. Paul Parker, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της Barclays Capital στη Νέα Υόρκη και συμπλήρωσε: "Εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί η τάση προσφορών εξαγορών κυρίως με τη μορφή μετρητών".

Η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στον κλάδο των φυσικών πόρων. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Bloomberg, τα deals που έχουν ανακοινωθεί κατά το 2010 στον κλάδο των μεταλλευτικών, των πετρελαϊκών αλλά και των χημικών εταιριών ανέρχονται στα 362 δισ. δολ. Αν η δραστηριότητα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα ξεπεράσει τα deals-ρεκόρ ύψους 576 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η επιθετική προσφορά εξαγοράς της BHP Billiton για την καναδική εταιρία λιπασμάτων Potash Corp. έναντι 40 δισ. δολ. σε μετρητά αντικατοπτρίζει αυτήν την τάση εξαγορών. Όπως και η επιθετική προσφορά ύψους 1,87 δισ. στερλινών (2,9 δισ. δολάρια) για την εξαγορά της βρετανικής εταιρίας Dana Petroleum κατέθεσε η Korea National Oil, στο πλαίσιο του ευρύτερου επεκτατικού προγράμματος της κρατικής κορεατικής εταιρίας.

"Οι τιμές εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει και οι διαχειριστές πλουτοπαραγωγικών πόρων αισθάνονται ξανά σιγουριά", σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Philip Keevil, πρώην τραπεζίτης της Lazard και νυν εταίρος της Compass Advisers και συμπληρώνει: "Σε πολλές περιπτώσεις έχει μεγαλύτερο νόημα να αγοράζεις κάτι που κάποιος άλλος έχει ήδη βρει. Αυτό δεν συνέβαινε τα τελευταία δύο χρόνια, όπου η χρηματοδότηση είχε στεγνώσει, φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v