Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς υψηλό 15ετίας η τιμή του βαμβακιού

Σε υψηλό 15ετίας εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα ενισχυθεί η τιμή του βαμβακιού, η οποία ήδη στις 13 Αυγούστου κατέγραφε σε ετήσια βάση ενίσχυση κατά 31%. Κινητήριος δύναμη η ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Προς υψηλό 15ετίας η τιμή του βαμβακιού
Ενίσχυση στην τιμή του βαμβακιού ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 προβλέπουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας την εκτόξευση της ζήτησης για βαμβακερά προϊόντα στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η τιμή του βαμβακιού ενδέχεται να ενισχυθεί κατά 13%, σε υψηλό 15ετίας, στα 94,9 σεντς ανά λίβρα. Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία, αντισταθμίζοντας την αναμενόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Μέχρι τις 13 Αυγούστου η τιμή του βαμβακιού καταγράφει άνοδο της τάξεως του 31% σε ετήσια βάση. Επισημαίνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο η τιμή του σιταριού ενισχύεται σε ποσοστό 44%.

Εταιρίες όπως η Levi Strauss και η Hanesbrands αναφέρουν ήδη αύξηση του κόστους παραγωγής τους, επισημαίνοντας πως η τελευταία φορά όπου η τιμή του βαμβακιού ήταν πάνω από 90 σεντς ανά λίβρα ήταν το 2008.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, βάσει των οποίων η παγκόσμια καλλιέργεια βάμβακος θα υπολείπεται της ζήτησης για 5η συνεχή χρονιά. Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι θα φέτος αυξηθεί κατά 2,7%. Παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού κατά 14%. Στο Πακιστάν οι εισαγωγές βαμβακιού εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν κατά 54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v