Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς το μεγαλύτερο αμυντικό deal ΗΠΑ-Ριάντ

Σε αγορά-μαμούθ μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ προχωρά η Σαουδική Αραβία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. Η συμφωνία ανέρχεται στα 60 δισ. δολ. και θα είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.

Προς το μεγαλύτερο αμυντικό deal ΗΠΑ-Ριάντ
Προς το μεγαλύτερο αμυντικό deal στην Ιστορία φέρεται να προχωρούν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία καθώς, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, το Ριάντ προτίθεται να αγοράσει αμυντικό εξοπλισμό αξίας 60 δισ. δολ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η συμφωνία των δύο πλευρών είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Αμερικανού Προέδρου κ. Barrack Obama για αμυντική ενίσχυση των συμμάχων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη της Boeing F-15, 132 ελικόπτερα Apache αλλά και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 84 Boeing F-15 αξίας 30 δισ. δολ, 72 ελικόπτερα Black Hawk και περίπου 69 ελικόπτερα AH-640 Longbow Apache. Το Ριάντ θα αγοράσει επίσης ανταλλακτικά και λογισμικά προγράμματα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα προσομοίωσης.

"Νομίζω ότι θα είναι η μεγαλύτερη αμυντική αγορά της Σαουδικής Αραβίας στην Ιστορία" αναφέρει ο κ. William Hartung, διευθυντής του New America Foundation’s Arms and Security Initiative που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη. Η τελευταία μεγάλη αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Σαουδική Αραβία ήταν το 1992, αξίας 9 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεντάγωνο αναμένεται να ενημερώσει επισήμως τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v