Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Superman" της ευρωζώνης η Γερμανία

Δυναμικά αναπτύσσονται οι οικονομίες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η εκτίναξη του ΑΕΠ στη Γερμανία και τα απροσδόκητα στοιχεία της Γαλλίας, κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης με τον ταχύτερο ρυθμό 3,5 ετών.

Superman της ευρωζώνης η Γερμανία
Εν αντιθέσει με το ευρύτερο κλίμα περί διεθνούς αναπτυξιακής επιβράδυνσης, τα στοιχεία που προκύπτουν από τον πυρήνα της ευρωζώνης είναι ενθαρρυντικά, με πρωτοπόρο τη Γερμανία, την οποία αναλυτής της ING χαρακτηριστικά αποκάλεσε "superman" της οικονομίας.

"Η στολή του superman φέτος είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή, όπως είναι τα εθνικά χρώματα της Γερμανίας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Carsten Brzeski, οικονομικός αναλυτής της IΝG.

Δικαίως καθώς η Γερμανία κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης 20ετίας, από την ενοποίηση δηλαδή του 1990. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% στο τρίμηνο έναντι προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4%. Σε ετήσια βάση, οι γερμανικοί ρυθμοί ανάπτυξης άγγιξαν το 3,7%.

Κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας είναι η ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης αλλά και η υποχώρηση του ευρώ κατά 10% έναντι του δολαρίου την εν λόγω περίοδο, που έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές της χώρας.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Rainer Bruederle, δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή αναβαθμίζεται και ο επίσημος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για το 2010, από 1,4% "πάνω από το 2%".


Ευρωζώνη: Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο

Η ευρωζώνη κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 3,5 ετών . Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο. Σε ετήσια βάση οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης αγγίζουν το 1,7%.

Τα επίσημα στοιχεία είναι υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ανάπτυξη 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια.


Γαλλία: Ανάπτυξη 0,6% στο Q2 

Καλύτερα των αναμενομένων ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη γαλλική οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τα επίσημα δεδομένα που γνωστοποιήθηκαν είναι ανώτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,4%.

Επίσης, η γαλλική στατιστική υπηρεσία προχώρησε σε αναβάθμιση των δεδομένων για το ΑΕΠ της χώρας, με ανάπτυξη 0,2% έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,1%.


Και η... περιφέρεια

Ως προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια, παρά την απογοήτευση που προκάλεσαν χθες τα στοιχεία για την ελληνική ύφεση, το ισπανικό ΑΕΠ αναπτύσσεται βάσει προσδοκιών, και συγκεκριμένα κατά 0,2%, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το πρώτο τρίμηνο η ισπανική ανάπτυξη περιορίστηκε στο 0,1%.

Σε ετήσια βάση, πάντως, το δεύτερο τρίμηνο η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,2%, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters.


Βαθιά στην ύφεση η Ελλάδα

Στον αντίποδα, η ύφεση εντείνεται στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις η συρρίκνωση του ΑΕΠ έφτασε το 3,5% στο β΄ τρίμηνο από 2,3% στο α΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, στην Ελλάδα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τον Μάιο στο 12% του εργατικού δυναμικού από 8,5% έναν χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v