Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ.Κ. Τρισέ: Ενδυνάμωση ανάπτυξης στο β΄- γ΄ 3μηνο

Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ τρίμηνο και για το γ΄ τρίμηνο οι ενδείξεις είναι καλύτερες των αναμενομένων, δήλωσε ο κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ.

Ζ.Κ. Τρισέ: Ενδυνάμωση ανάπτυξης στο β΄- γ΄ 3μηνο
Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β΄ τρίμηνο του 2010, ενώ οι ενδείξεις για το γ΄ τρίμηνο είναι καλύτερες των αναμενομένων, δήλωσε ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο αρνητικό ρεκόρ του 1% επί 15ο συνεχόμενο μήνα το επιτόκιο του ευρώ, όπως ανέμεναν όλοι οι αναλυτές.

Παρά τις αισθητά αναβαθμισμένες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πάντως ότι περιμένει πως η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με επιφυλακτικούς και μάλιστα με άνισους ρυθμούς, μέσα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Το περιβάλλον είναι αρκετά ευμετάβλητο, επομένως είναι απαραίτητο να παραμείνει "η σταθερή άγκυρα", όπως είπε ο κ. Τρισέ. 
 
Οι αναλυτές πιθανολογούσαν ο κ. Τρισέ να προσφέρει μια πρώτη ένδειξη για το εάν οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστο ρευστό από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, πέρα δηλαδή και από την ισχύουσα διορία του Οκτωβρίου.

Όμως ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα λάβει μια απόφαση για τυχόν περαιτέρω ανάπτυξη των μηχανισμών ρευστότητας τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρέμεινε ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests, ενώ για τον πληθωρισμό επανέλαβε τις προβλέψεις πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες μεσοπρόθεσμα, όπως δείχνουν τα υποτονικά μεγέθη πιστωτικής επέκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v