Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Θετική η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων

Θετική είναι προς το παρόν η εικόνα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη. Από τις 121 εταιρίες του Stoxx Euro 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το 62% ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών.

ΕΕ: Θετική η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων
Θετική είναι προς το παρόν η εικόνα που αποτυπώνεται από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη. Από τις 121 εταιρίες του Stoxx Euro 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το 62% ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών.
 
Όπως αναφέρουν και οι "Financial Times", οι αναλυτές προβλέπουν μέση αύξηση των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη κατά 25% - 35% φέτος. Για το 2011, η μέση αύξηση εταιρικών κερδών υπολογίζεται στο 10% - 15%.

Από τις σημερινές ανακοινώσεις, ξεχωρίζουν θετικά η Total, η Alcatel Lucent, η Michelin και η Renault. Η Lafarge, ωστόσο, ήταν μία από τις δυσάρεστες ειδήσεις καθώς πληρώνει την αισθητή επιβράδυνση του κατασκευαστικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι σημερινές ανακοινώσεις είναι οι εξής:

Total
Αύξηση των κερδών της κατά 43% ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η γαλλική πετρελαϊκή Total στα 3,1 δισ. ευρώ από 2,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Οι πωλήσεις της πετρελαϊκής ενισχύθηκαν κατά 8% στο τρίμηνο, ενώ η διοίκηση της Total δηλώνει πως προχωρά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους "με αισιοδοξία".

EADS
Η εταιρία ανακοίνωσε μείωση των κερδών της για το πρώτο εξάμηνο στα 185 εκατ. ευρώ από 378 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, εν μέρει λόγω των κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος. Παρ' όλα αυτά, οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 1% στα 20,3 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της προχώρησε και σε αναβάθμιση των στόχων για τις πωλήσεις του 2010.

Alcatel Lucent
Ζημίες ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η γαλλική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ζημίες 184 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 2,4%. Παρ' όλα αυτά, η διοίκησή της προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων της για το 2010 και δήλωσε πως η ζήτηση για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και υπηρεσίες ανακάμπτει.

Michelin
Η γαλλική εταιρία ελαστικών ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοινώνοντας κέρδη 504 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 122 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 380 εκατ. ευρώ και έσοδα στα 8,16 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της Michelin ενισχύθηκαν κατά 17% στα 8,35 δισ. ευρώ. "Η ενίσχυση του κόστους πρώτων υλών θα έχουν αντίκτυπο στα αποτελέσματα δευτέρου εξαμήνου, αλλά εκτιμούμε ότι θα επωφεληθούμε από τις αυξήσεις των τιμών μας που εισαγάγαμε το πρώτο εξάμηνο", αναφέρει η ανακοινωση της εταιρίας.

Electricite de France
H γαλλική εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε μείωση των εσόδων της κατά 47% το πρώτο εξάμηνο στο 1,66 δισ. ευρώ από 3,12 δισ. ευρώ. Βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswire, οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 2,59 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 7,7% στα 37,51 δισ. ευρώ.

Lafarge
Η γαλλική εταιρία οικοδομικών υλικών ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο μείωση των κερδών της κατά 15% στα 329 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 2% στα 4,44 δισ. ευρώ. Ο όμιλος προχώρησε σε υποβάθμιση των στόχων του για το έτος προβλέποντας ότι η ζήτηση για τσιμέντο θα μειωθεί κατά 1%.

British Airways
Η βρετανική εταιρία αερομεταφορών ανακοίνωσε ζημίες 122 εκατ. στερλινών για το πρώτο εξάμηνο (από ζημία 106 εκατ. στερλινών την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους), κάνοντας λόγο για ισχυρό πλήγμα από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας αλλά και από τις απεργειακές κινητοποιήσεις των πληρωμάτων της. Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 2,3% στο 1,94 δισ. στερλίνες.

Renault
Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του έτους με κέρδη στα 780 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 2,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 23% στα 19,67 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές βάσει δημοσκόπησης του Dow Jones Newswire προέβλεπαν έσοδα στα 18,84 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Renault προβλέπει αύξηση της αγοράς αυτοκινήτου κατά 8% το 2010, αλλά ειδικότερα για την Ευρώπη αναμένει συρρίκνωση σε ποσοστό 7% - 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v