Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Μίνι ράλι στον τραπεζικό κλάδο

Τα αποτελέσματα των UBS και Deutsche Bank, η συμφωνία της Επιτροπής της Βασιλείας και τα θετικά ευρωπαϊκά μάκρο δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά τον σκόπελο των stress tests.

Ευρώπη: Μίνι ράλι στον τραπεζικό κλάδο
Αλλεπάλληλα θετικά μηνύματα προκύπτουν για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, που αίρουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της αγοράς, όπως αποτυπώνεται και από την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών. Ο FTSE Global Bank ενισχύεται κατά 1,2%, ενώ ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Bloomberg καταγράφει κέρδη 1,8%.

Αφορμή για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία -που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα- ήταν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της UBS και η καθ’ όλα ικανοποιητική εικόνα από τα αποτελέσματα τριμήνου της Deutsche Bank. Αφού πέρασαν αλώβητες τον σκόπελο των stress tests και παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τα κριτήρια και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν, οι αγορές δείχνουν με έμπρακτο τρόπο την αποδοχή τους.

Ειδικά η μετοχή της UBS καταγράφει κέρδη 7%, καθώς από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου αποδεικνύεται πως η πολιτική αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας, που ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Oswald Gruebel, είναι απολύτως επιτυχής. Μετά την κρίση του 2008, η UBS επέστρεψε στην κερδοφορία στα τέλη του 2009. Για το β΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφει σημαντική ενίσχυση των εσόδων επενδυτικής τραπεζικής από την αγορά συναλλάγματος και τα χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα σημειώνεται επιβράδυνση στις εκροές στα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα, η οποία για τρίτο συνεχές τρίμηνο αποτελεί θετική έκπληξη ως προς την κερδοφορία της, ανακοίνωσε κέρδη στα 2,01 δισ. φράγκα (1,91 δισ. δολ.), ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,12 δισ. φράγκα.

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ενίσχυση καθαρών κερδών στο β΄ τρίμηνο στο 1,17 δισ. ευρώ, κατά 6,4%, δηλαδή σε ετήσια βάση. "Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά πάσα πιθανότητα ενισχύεται", δήλωσε και ο σιβυλλικός κ. Joseph Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πολιτική του μέσω επεκτατικών κινήσεων, όπως ήταν η εξαγορά μέρους των δραστηριοτήτων της ABN Amro και μεριδίου στην Deutsche Postbank. Η Deutsche Bank επισήμως δηλώνει στόχο διπλασιασμού των λειτουργικών κερδών στα 10 δισ. ευρώ το 2011 από τα επίπεδα του 2009, κυρίως μέσω των δραστηριοτήτων της στην Ασία.
 
Πολλώ δε μάλλον όταν και η μακροικονομική εικόνα από την ευρωζώνη είναι πλέον πιο αισιόδοξη. Οι δημοπρασίες κρατικών τίτλων αποδεικνύουν ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Αντιστοίχως, στην κεντρική Ευρώπη η αναπτυξιακή πορεία συνεχίζεται αδιάκοπα, όπως φαίνεται και από την ενίσχυση του γερμανικού Ifo σε υψηλό τριών ετών.

- Επιτροπή της Βασιλείας

Οι ειδήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Επιτροπή της Βασιλείας, δημιουργούν ένα ευρύτερο κλίμα αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές υιοθέτησαν κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας ηπιότερους από αυτούς που είχαν αρχικά προταθεί.

Η αποσαφήνιση των αποφάσεων της Βασιλείας είναι σημαντική για τις περαιτέρω κινήσεις των τραπεζών. Ήδη πολλοί από τους ευρωπαϊκούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στρέφονται για ανάπτυξη στην Ασία. Καθώς οι φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. εντείνουν τους ελέγχους, αναγκάζοντας τις τράπεζες να δίνουν στοιχεία των πελατών τους.

-Αναζήτηση ανάπτυξης στην Ασία

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων στην Ασία αυξήθηκε το 2009 κατά 26%, υποχρεώνουν τις ελβετικές τράπεζες σε αναζήτηση πελατών εξ Ανατολών.

Η UBS προχωρά σε αύξηση του εργατικού της δυναμικού στην Ασία στα 9.500 άτομα, τα επόμενα τρία χρόνια, από 7.300. Αντιστοίχως, το εργατικό δυναμικό των 6.400 εργαζομένων της Credit Suisse αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού αριθμού τους. Η Julius Baer εκτιμά πως η Ασία θα αντιστοιχεί σε μία πενταετία στο 25% των συνολικών της κεφαλαίων, από 16% που ήταν το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v