Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

B.Bernanke: Δεν αποκλείει περαιτέρω χαλάρωση

Η Federal Reserve θα επιβάλλει περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, εάν η οικονομία των ΗΠΑ απογοητεύσει, δήλωσε ο διοικητής, Ben Bernanke.

B.Bernanke: Δεν αποκλείει περαιτέρω χαλάρωση
Η Federal Reserve θα επιβάλλει περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, εάν η οικονομία των ΗΠΑ απογοητεύσει, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, στο δεύτερο τμήμα της ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσο για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να διατηρηθεί ένα λογικό επίπεδο δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ πιο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν βήματα για τον έλεγχο των ελλειμμάτων.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας «δεν είναι ικανοποιητική» παραδέχτηκε επίσης ο επικεφαλής της Fed.

Επανέλαβε ότι στις επιλογές της Fed για την συνέχεια μπορεί να περιλαμβάνονται μείωση των επιτοκίων στα αποθεματικά και αγορά περισσότερων χρεογράφων, με τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ο κ. Bernanke υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «έτοιμη» να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την στήριξη της οικονομίας, αν η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη απ’όσο αναμενόταν. «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, αν η οικονομία δεν συνεχίσει να βελτιώνεται,» είπε ο τραπεζίτης στην παρουσίαση της θερινής έκθεσης της Fed στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσο.

Στο πρώτο τμήμα της ομιλίας του χθες, ο κ. Bernanke είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι «ασυνήθιστα αδύναμη.» Σήμερα πάντως τόνισε ότι, αν και τα στατιστικά μεγέθη πράγματι απογοητεύουν, η Fed για την ώρα δεν έχει λόγο να μεταβάλλει δραστικά τις προοπτικές της.

Οσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, η κατάσταση βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v