Η έκθεση του ΔΝΤ για πορεία ευρωζώνης-Ελλάδα

Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα "χρεώνει" το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της ευρωζώνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ για πορεία ευρωζώνης-Ελλάδα
Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα "χρεώνει" το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία της ευρωζώνης. Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ, αναφέρει ότι η καθυστερημένη αντίδραση στους φόβους για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας μας "προκάλεσε αναταραχή στις αγορές".

"Η απότομη αποκάλυψη για τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα προκάλεσε μια κρίση που επηρέασε πολύ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας την πρόσβασή του στη διεθνή και στην εγχώρια αγορά δανεισμού", αναφέρει η έκθεση. Ως επακόλουθο, τα spreads των CDSs και άλλοι δείκτες της αγοράς επιδεινώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά στην ΕΚΤ για ρευστότητα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι "η ελληνική κρίση επεκτάθηκε γρήγορα σε άλλες χώρες και σε τράπεζες της ευρωζώνης μέσω διαφόρων καναλιών, προκαλώντας προβλήματα και εκτός της ζώνης του ευρώ".

Πρώτη συνέπεια από την ελληνική κρίση, σημειώνει, ήταν η άνοδος των spreads των ομολόγων σε άλλες χώρες με έντονα δημοσιονομικά προβλήματα και η στροφή προς τα γερμανικά, δημιουργώντας έτσι διαφοροποιήσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερη συνέπεια η επιφυλακτικότητα που δημιουργήθηκε για τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και το μέγεθος της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα, όπως και το ύψος της εξάρτησής τους από κρατική στήριξη, που επίσης έσπρωξε τα spreads των ομολόγων προς τα πάνω.

Τρίτη συνέπεια αναφέρεται η ανησυχία για τη δυνατότητα κάποιων κυβερνήσεων να προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότηση και στήριξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γεγονός που επιβάρυνε τις προβλέψεις για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, αναφέρει το ΔΝΤ, η κρίση δημιούργησε "όρεξη" για αυξημένα ρίσκα παγκοσμίως.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα στις 7 Μαΐου, "οι αναταράξεις στις αγορές αυξήθηκαν, απειλώντας με χρηματοπιστωτική κατάρρευση".

Αποδίδει τα εύσημα στην ΕΚΤ ότι τη δεδομένη στιγμή παρενέβη με μια σειρά αντισυμβατικά μέτρα, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα.

Τι προβλέπει για την οικονομία της ευρωζώνης

Η έκθεση επισημαίνει ότι η παρούσα κρίση είναι ένα καμπανάκι για την ευρωζώνη καθώς έδειξε τις ανισορροπίες στο εσωτερικό της, που ήταν αποτέλεσμα χρόνιων επεκτατικών πολιτικών από ορισμένες χώρες. Αναφέρει ότι οι αποφάσεις για τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών οργάνων και εποπτικών αρχών είναι θετικά μηνύματα και θεωρεί αναγκαίες την ενίσχυση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός έλεγχος.

Προσθέτει ωστόσο ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει νέες αναταραχές στις αγορές" και καλεί για "πιο σκληρές εθνικές πολιτικές", επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να ανακάμψει η οικονομία καθώς και να εντοπιστούν σύντομα οι αδύναμες τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν σε αναγκαία αναδιάρθρωση. Αναφέρει ότι το κλειδί στις εξελίξεις είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι:

- Πρέπει η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι περιορισμένες. Προβλέπει μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,2% φέτος και στο 1,3% το 2011, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ ως το ανώτατο επιτρεπτό για τη σταθερότητα των τιμών. Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, αναφέρει ότι διαφαίνονται σημάδια αποπληθωρισμού, λόγων της αποδυναμωμένης εσωτερικής ζήτησης.

- Η ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπεται "αναιμική" και σε μέσο επίπεδο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1% φέτος και στο 1,25% το 2011. Αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η έκθεση επισημαίνει πως για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη πρέπει να μειωθούν τα ρίσκα που δημιουργούν χώρες με υψηλό χρέος.

- Εκφράζεται ανησυχία για την περιορισμένη πρόσβαση των τραπεζών στον δανεισμό, πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v