Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nowοtny: Αμετάβλητα επιτόκια στο "ορατό μέλλον"

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη αύξησης επιτοκίων "στο ορατό μέλλον" δηλώνει ο Ewald Nowοtny, μέλος του δσ της ΕΚΤ. Αναφέρει επίσης την πιθανότητα αναβάθμισης των προβλέψεων ανάπτυξης της ΕΕ.

Nowοtny: Αμετάβλητα επιτόκια στο ορατό μέλλον
Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και θα παραμείνει μέχρι και το 2011, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ewald Nowοtny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας εμμέσως στίγμα ότι η όποια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αργήσει.

«Ο δομικός πληθωρισμός είναι χαμηλός και θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον, που σημαίνει και το 2011» δήλωσε ο Nowοtny και συμπλήρωσε «προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία μεγάλη πρόκληση ως προς την νομισματική πολιτική, προσωπικά δεν βλέπω καμία ανάγκη για αλλαγή, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση»

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως έμμεση επιβεβαίωση της πρόβλεψης των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την όποια αλλαγή πολιτικής στο μέτωπο των επιτοκίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομικούς αναλυτές, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση των επιτοκίων από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Ο ίδιος εκτιμά επίσης, ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ κατά 8% έναντι του δοαλρόυ «δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές εξαγωγές»

Ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη δήλωσε σιβυλλικά: «ίσως να υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης των προβλέψεων για το 2010»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v