Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιστωτική κρίση ενισχύει την Ιταλική μαφία

Με τις τράπεζες να έχουν "παγώσει" τις χορηγήσεις δανείων, η μαφία βρίσκει το περιθώριο να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και να τοποθετηθεί σε απολύτως νόμιμες επενδύσεις, καλύπτοντας έτσι και το κενό χρηματοδότησης των τραπεζών.

Η πιστωτική κρίση ενισχύει την Ιταλική μαφία
Χώρο δράσης στην cosa nostra δίνει η πιστωτική κρίση στην Ιταλία. Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες στην χορήγηση δανείων, η ιταλική μαφία βρίσκει το περιθώριο να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και να τοποθετηθεί σε απολύτως νόμιμες επενδύσεις, καλύπτοντας έτσι και το κενό χρηματοδότησης των τραπεζών.

«Η κρίση έδωσε χώρο στο οργανωμένο έγκλημα να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς η πρόσβαση στην πίστωση είναι πολύ πιο δύσκολη» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg η Anna Maria Tarantola, αναπληρωτής γενική διευθύντρια της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και συμπλήρωσε: «Όποιος έχει μεγάλη ρευστότητα μπορεί να κάνει επενδύσεις που δεν είναι εφικτές για τους υπολοίπους. Τώρα (η μαφία) μπορεί να τοποθετηθεί σε απολύτως νόμιμες επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο αριθμός των «ύποπτων συναλλαγών» ενισχύθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2010 στις 15.000, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση 52% από το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Επισημαίνεται ότι από τις 21.000 ύποπτες συναλλαγές που αναφέρθηκαν το 2009, οι 4.000 παραπέμφθηκαν σε εισαγγελική έρευνα. «Το 20% των ύποπτων συναλλαγών που αναφέρουμε γίνονται αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών» αναφέρει και η Tarantola.

Βάσει των στοιχείων της ομάδας για την καταπολέμηση του εγκλήματος SOS Impresa, τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος αυξήθηκαν κατά 4% στα 135 δισ. ευρώ το 2009. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αντιστοιχεί στο 2% με 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην Ιταλία υπολογίζεται στο 11% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον εισαγγελέα Pier Luigi Vigna

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v