Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Επιτυχημένη πώληση ομολόγων 3 δισ. ευρώ

Με επιτυχία πέρασε η Ισπανία ένα ακόμη τεστ δανεισμού με τη δημοπρασία 15ετών τίτλων, 3 δισ. ευρώ με απόδοση στο 5,116%. Ο Ισπανός πρωθυπουργός παράλληλα προχωρά στην πιο σφοδρή μεταρρύθμιση της χώρας.

Ισπανία: Επιτυχημένη πώληση ομολόγων 3 δισ. ευρώ
Σε πώληση 15ετών τίτλων αξίας 3 δισ. ευρώ προχώρησε η Ισπανία, περνώντας με επιτυχία ένα ακόμη τεστ δανεισμού. Συγκεκριμένα, οι 15ετείς τίτλοι πουλήθηκαν με μέση απόδοση 5,116% (έναντι 4,434% στη δημοπρασία του Απριλίου), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά 2,57 φορές.

"Η δημοπρασία των 15ετών τίτλων πήγε πολύ καλά. Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, που μπορεί να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά", δήλωσε και ο κ. Peter Chatwell στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, παράλληλα, προσπάθησε να πείσει χθες το κοινοβούλιο αλλά και τον λαό της χώρας για την ανάγκη επιβολής της "πιο ριζικής μεταρρύθμισης στη Σύγχρονη Ιστορία της Ισπανίας".

Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, κ. Jose Luis Rodriguez Zapatero, κάλεσε τους πολίτες της Ισπανίας να υπομείνουν την πολιτική λιτότητας και να συμφωνήσουν με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των μελλοντικών γενιών. Η κυβέρνησή του, άλλωστε, καλείται να εξηγήσει την επιτόπια στροφή που πραγματοποίησε στην οικονομική πολιτική υπό το βάρος των ευρωπαϊκών πιέσεων αλλά και των οικονομικών εξελίξεων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τη φούσκα της αγοράς ακινήτων και τη χρηματοοικονομική κρίση. 

Ο κ. Zapatero δήλωσε: "Θέλω να σας πω ότι η Ισπανία διανύει μία περίοδο αβεβαιότητας, μία κρίσιμη στιγμή για το άμεσο μέλλον και τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα που θα μειώσουν τον αντίκτυπο από τη χειρότερη κρίση που είδαμε ποτέ και παράλληλα να προχωρήσουμε με την πιο ριζική οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας". Επίσης θα προχωρήσει -μεταξύ άλλων- σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας που έχουν προκαλέσει σθεναρές ενστάσεις.

Στόχος της κυβέρνησής του είναι η μείωση του ελλείμματος από 11,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 6% το 2011 και στο 3% το 2013.

Επισημαίνεται ότι με την ανεργία κοντά στο 20%, η δημοτικότητα του κ. Zapatero βρίσκεται στο ναδίρ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  -ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 10%- ζητά την παραίτησή του. "Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε την Ισπανία είναι να κηρύξετε εκλογές", δήλωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, κ. Mariano Rajoy

- Κατά 48% αυξήθηκαν τα δάνεια της ΕΚΤ προς τις ισπανικές τράπεζες

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί και ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εν μέσω της κρίσης της ευρωζώνης αντιμετωπίζει δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για αύξηση των δανείων της ΕΚΤ προς τις ισπανικές τράπεζες κατά 48% στα 126,3 δισ ευρώ τον Ιούνιο από 85,62 δισ. ευρώ τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v