Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξος για τις ευρωτράπεζες ο Trichet

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αντιδρούν άμεσα και αποφασιστικά στη "χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των stress tests.

Αισιόδοξος για τις ευρωτράπεζες ο Trichet
«Τα stress tests θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο», επανέλαβε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean Claude Trichet, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Goethe. Μόλις μία ημέρα έπειτα από τη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στο 1%, ο κ. Trichet συνέχισε την προσπάθεια κατευνασμού των αγορών.

«Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αντιδρούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες με άμεσες, αποφασιστικές και αποτελεσματικές κινήσεις», δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά, «οι τελευταίοι μήνες μας έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το τέλος της κρίσης» την οποία χαρακτήρισε «τη χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της στροφής προς τη δημοσιονομική λιτότητα δηλώνοντας πως «όπως οι καταναλωτές έτσι και τα κράτη δεν μπορούν να ζουν για πάντα καταναλώνοντας περισσότερα από όσα διαθέτουν. Οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να δουν μακρύτερα από την τρέχουσα ανοδική φάση του κύκλου. Δεν έχουν άλλη εναλλακτική».

Επισημαίνεται πως μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Trichet είχε χαρακτηρίσει υπερβολική την αντίδραση των αγορών στα αναπτυξιακά προβλήματα της ευρωζώνης. Αστειευόμενος, μάλιστα, υποστήριξε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την Ευρώπη» καθώς στον τελικό του Mundial θα είναι δύο ευρωπαϊκές ομάδες!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v