Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Αναβάθμιση των προβλέψεων για ανάπτυξη

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλοντας στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος χθες στις αγορές.

ΔΝΤ: Αναβάθμιση των προβλέψεων για ανάπτυξη
Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλοντας στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος χθες στις αγορές.
 
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 4,6% -που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007- έναντι αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ανάπτυξης στο 4,2%. Για το 2011, η εκτίμηση έμεινε αμετάβλητη για παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης 4,3%.

Παρ' όλα αυτά, το ΔΝΤ επισημαίνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στην επίτευξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Ως προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ επισημαίνει πως έχουν πετύχει μικρή αλλά σταθερή ανάκαμψη από τις αρχές του 2010.

Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ηγούνται της εξόδου των ανεπτυγμένων οικονομιών από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, σημειώνει το ΔΝΤ.

Για την ευρωζώνη, άλλωστε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αναβαθμίστηκαν καθώς εξακολουθούν να κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1% για το 2010. Για το 2011, οι προβλέψεις για την ευρωζώνη υποβαθμίστηκαν κατά 0,2%, βλέποντας πλέον ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,3%.

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική εικόνα πολλών χωρών, ειδικότερα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, αλλά προειδοποίησε πως οι περικοπές δεν πρέπει να γίνονται πολύ βεβιασμένα.

«Χρειάζεται περαιτέρω αξιόπιστη και αποφασιστική πολιτική για να ανακτηθεί η πρόοδος προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και για να διατηρηθεί η σωστή πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Jose Vinals, διευθυντής του τμήματος αγορών του Ταμείου.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η πρόκληση είναι να βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές, χωρίς να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. «Η επαλήθευση των νέων προβλέψεων εξαρτάται από την εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, ειδικά στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v