Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση πληρωμής ευρωομολόγου σε ρωσική τράπεζα

Η Mezhprombank, μεσαίου μεγέθους ρωσική τράπεζα που ανήκει στον γερουσιαστή και μεγιστάνα κ. Sergei Pugachyov, κήρυξε αδυναμία αποπληρωμής 200 εκατ. ευρώ σε ευρωομόλογα.

Στάση πληρωμής ευρωομολόγου σε ρωσική τράπεζα
Η Mezhprombank, μεσαίου μεγέθους ρωσική τράπεζα που ανήκει στον γερουσιαστή και μεγιστάνα κ. Sergei Pugachyov, κήρυξε αδυναμία αποπληρωμής 200 εκατ. ευρώ σε ευρωομόλογα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη ρωσική τράπεζα που κηρύσσει χρεοστάσιο σε υποχρεώσεις προς το εξωτερικό μέσα σε μια δεκαετία.

Η τράπεζα δήλωσε ότι δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τα ομόλογα, που έληξαν χθες και έφεραν κουπόνι 9%.

Ο κ. Pugachyov προσπαθούσε μεχρι τελευταία στιγμή να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τα ευρωομόλογα καθώς και μη εγγυημένα δάνεια άνω των 10 δισ. ρουβλίων προς την κεντρική τράπεζα, τα 10 δισ. των οποίων είχαν λήξει. Ο κίνδυνος να υποχρεωθεί η κεντρική τράπεζα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της τράπεζας αποτράπηκε, όταν το ίδρυμα δέχτηκε αναβολή αποπληρωμής έως τον Ιανουάριο 2011.

Ο κ. Pugachyov προσπαθούσε να πωλήσει τα τεράστια ναυπηγεία της Αγίας Πετρούπολης Severnaya Verf και Baltiisky Zavod που κατέχει, στην κρατική ναυτιλιακή επιχείρηση, για να συγκεντρώσει κεφάλαια, αλλά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στην τιμή.

Οι στενοί δεσμοί του κ. Pugachyov με το Κρεμλίνο του είχαν δώσει το παρατσούκλι «ο τραπεζίτης του Vladimir Putin» αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο γερουσιαστής της Ανω Βουλής ίσως έχει χάσει την στήριξή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v