Γκρίνσπαν: ”Μπορούμε και με υψηλότερα επιτόκια”

Τη θέση ότι η αμερικανική οικονομία δύναται να αντέξει και υψηλότερα επιτόκια εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Γκρίνσπαν, ”επιβεβαιώνοντας” όμως παράλληλα την ”πίστη” της FED στην πολιτική των συγκρατημένων αυξήσεων στο κόστος δανεισμού.

Γκρίνσπαν: ”Μπορούμε και με υψηλότερα επιτόκια”
Την πολιτική των συγκρατημένων αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Γκρίνσπαν στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της γερουσίας.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της FED τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να ”αντέχει” υψηλότερα επιτόκια, υπογράμμισε όμως παράλληλα τη βούληση της FED, να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς στην αύξηση του κόστους δανεισμού, αν κριθεί αναγκαίο από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες.

Παράλληλα, αν και ”ξόρκισε” τους πληθωριστικούς φόβους, τονίζοντας ότι η ενίσχυσή τους οφείλεται κυρίως σε παροδικές αιτίες (υψηλότερες πετρελαικές τιμές επί παραδείγματι) προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεταξύ 1,75% - 2,0% το τρέχον έτος, εύρος ελαφρά υψηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Ο πρόεδρος της FED ανακοίνωσε επίσης πως η μέτρηση του πληθωρισμού θα πραγματοποιείται εφεξής μέ βάση το δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης εκτός των ενεργειακών τιμών και των τροφίμων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φαίνεται να παραμένει ”δυνατή” τόσο για το τρέχον ετος όσο και για το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v