Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νομοσχέδιο "σκούπα" μεταμορφώνει τη Wall

Η συμφωνία-ορόσημο που επιβάλλει στη Wall Street τη μεγαλύτερη μεταμόρφωσή της μετά το Μεγάλο Κραχ, μια συμφωνία αρκετά δραστική αλλά και με σημαντικά "παράθυρα" για τις τράπεζες, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο σκούπα μεταμορφώνει τη Wall
Τη συμφωνία-ορόσημο που επιβάλλει στη Wall Street τη μεγαλύτερη μεταμόρφωσή της μετά το Μεγάλο Κραχ ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του νομοθετικού σώματος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης, που ενέκριναν εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, είναι τα εξής:

Η δημιουργία βραχίονα προστασίας των καταναλωτών.
Η υιοθέτηση του "κανόνα Volcker" στις συναλλαγές.
Ο λογιστικός έλεγχος των δανειστικών προγραμμάτων της Federal Reserve.
Ο τραπεζικός φόρος για την κάλυψη μελλοντικών διασώσεων.
Η υποχρεωτική αποεπένδυση των μονάδων παραγώγων.

Μέσα στον μήνα θα συμφωνηθούν επίσης τα μέτρα για τον περιορισμό του μεγέθους μεγάλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, των οποίων η κατάρρευση θα μπορούσε να κλονίσει τις αγορές, τα μέτρα ρύθμισης των hedge funds και τα μέτρα διευκόλυνσης των επενδυτών στις προσφυγές κατά των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Το σχέδιο νόμου θα κατευθυνθεί τώρα στη Βουλή και στη Γερουσία για έγκριση, ίσως την επόμενη εβδομάδα, και στόχος είναι να παρουσιαστεί στον πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα για έγκριση στις 4 Ιουλίου.

Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στις τράπεζες εκτιμώμενες προμήθειες έως 19 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα πιο ακανθώδη σημεία της, θα επιβάλει εποπτεία στις αγορές παραγώγων και θα περιορίσει το proprietary trading, δηλαδή τις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, εμπορεύματα ή παράγωγά τους με τα κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας και όχι των πελατών της. Ωστόσο, αφήνει και κάποια "παράθυρα" ανοιχτά για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, επιτρέποντάς τους να επενδύουν έως και 3% των κεφαλαίων τους σε private equity και hedge funds.

Οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων και τα hedge funds με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισ. δολαρίων θα κληθούν να συνεισφέρουν (μέσω προμήθειας) σε ένα ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί. Σκοπός του ταμείου θα είναι να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μελλοντικών κρίσεων και τα κεφάλαιά του να διοχετευθούν σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Θα συσταθεί επίσης ένα νέο συμβούλιο ομοσπονδιακών εποπτών, που θα επιχειρεί να ρυθμίζει όλο το χρηματοοικονομικό "δάσος" και όχι μόνο τα "δέντρα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Οι υψηλού κινδύνου εταιρίες θα ξεχωρίζονται και θα υπάγονται σε αυστηρότερη ρύθμιση.

Επιπλέον, οι έκτακτοι μηχανισμοί ρευστότητας της Fed κατά τη διάρκεια της κρίσης θα αναθεωρηθούν, αλλά όχι και οι αποφάσεις της για τα επιτόκια.

Τέλος, θα μειωθούν οι προμήθειες που χρεώνονται στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, απόφαση που αποτελεί νίκη του λιανεμπορίου εις βάρος των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v