Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στους G20

Σε ποιό βαθμό έχει εφαρμοστεί η κάθε δέσμευση των ηγετών της G20 για ενίσχυση της εποπτείας των αγορών και αποφυγή μιας νέας κρίσης, από το Πίτσμπουργκ 2009 μέχρι το Τορόντο 2010.

Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στους G20
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη, συναντώνται 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά, για να επιθεωρήσουν την πρόοδο που έχει γίνει στις περσινές δεσμεύσεις τους περί ενίσχυσης της εποπτείας των αγορών και μαθημάτων από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Το επίκεντρο βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκτυλίσσεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσης. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να θεσμοθετήσουν μέσα στον Ιούλιο σαρωτική μεταρρύθμιση όπου εφαρμόζονται οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις των G20, ενώ η Ε.Ε. εφαρμόζει τις δεσμεύσεις με μια σειρά μεμονωμένους νόμους για τους οίκους αξιολόγησης, τα hedge funds, την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια και την επόπτευση.

Ακολουθεί η επικαιροποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, των κύριων εποπτικών δεσμεύσεων των G20, οι περισσότερες των οποίων έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστούν από τα μέσα 2001 μέχρι τα τέλη 2012.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Οι G20 θέλει να παρακαταθέτουν οι τράπεζες περισσότερα κεφάλαια, με μεγαλύτερο ποσοστό σε κοινές μετοχές έως τα τέλη του 2012. Η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία προώθησε το πακέτο μεταρρυθμίσεων Βασιλεία ΙΙΙ το 2009 και σκοπεύει να το ολοκληρώσει έως την σύνοδο του Νοεμβρίου στην Σεούλ. Οι περισσότερες τράπεζες ήδη παρακαταθέτουν περισσότερα κεφάλαια απ’όσο με βάση τους ισχύοντες νόμους της Βασιλείας ΙΙ, την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει πλήρως.

HEDGE FUNDS: Οι G20 συμφωνούν ότι τα hedge funds που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο μέγεθος, θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια και να κοινοποιούν δεδομένα στις εποπτικές αρχές. Οι αμερικανικές ρυθμίσεις ευθυγραμμίζονται με αυτή την δέσμευση, αλλά η Ε.Ε. προχωρά πολύ περισσότερο και περιλαμβάνει private equity groups καθώς και απαγορεύσεις σε EU fund managers εκτός Ε.Ε.

ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Οι G20 έχουν ζητήσει να επιβληθούν περισσότερα στάνταρ και κεντρική εκκαθάριση στα συμβόλαια over-the-counter (OTC) έως τα τέλη του 2012, για να μειωθεί το ρίσκο. Η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει ανάλογες ρυθμίσεις και οι ΗΠΑ τις δρομολογούν, ενώ οι ΗΠΑ θα καταθέσει τις επίσημες προτάσεις της τον Σεπτέμβριο.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ: Οι G20 έχουν θέσει τελεσίγραφο ως τον Ιούνιο 2011 για την δημιουργία ενός και μόνο πακέτου υψηλής ποιότητας λογιστικών προτύπων, που στην ουσία σημαίνει να βρεθεί το κοινό έδαφος ανάμεσα στα International Accounting Standards Board και τα αμερικανικά Financial Accounting Standards Board για να προσφέρουν στους επενδυτές μεγαλύτερη διαφάνεια. Υπαρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα IASB και FASB και οι δύο θεσμοί ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν απολύτως στην καταληκτική ημερομηνία των G20.

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Οι G20 θέλουν οι τράπεζες να αρχίσουν να κρατούν κάποια από τα τιτλοποιημένα προϊόντα που πωλούν από το 2010, ως κίνητρο για την ανάταση των στάνταρ αναδοχής. Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει νόμο που υποχρεώνει την διατήρηση του 5% και κάτι ανάλογο θα πράξουν οι ΗΠΑ.

ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Οι G20 ήθελαν να έχουν αδειοδοτηθεί και τεθεί υπό εποπτεία οι οίκοι έως το 2009. Η Ε.Ε. έχει επιβάλλει την καταγραφή και άμεση εποπτεία με εφαρμογή από φέτος και οι ΗΠΑ μελετούν ανάλογα με΄τρα.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Οι G20 ζητούν να γίνει επόπτευση του συστημικού κινδύνου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Η Ε.Ε. έχει προτείνει σχέδια νόμου για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, που θα συσταθεί στο 2011. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο νομοσχέδιο δημιουργεί ένα συμβούλιο εποπτών υπό την αιγίδα του υπ. Οικονομικών.

ΑΜΟΙΒΕΣ: Οι G20 έχουν υιοθετήσει τις βασικές αρχές που θα σταματήσουν την ενθάρρυνση της ανάληψης κινδύνου στα προγράμματα bonus των τραπεζών. Δεν έχουν πάντως εφαρμοστεί σε όλα τα μέλη οι νέες αρχές.

«ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ»: Πολλά μέτρα δρομολογούνται ώστε να μην ξανασυμβεί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις διασώσεις τραπεζών, που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, καθώς θα αποσταθεροποιήσουν τις αγορές. Το ΔΝΤ έχρι προτείνει δύο τραπεζικούς φόρους, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των G20. Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να υιοθετήσουν τον «Κανόνα του Volcker» που απαγορεύει τις συναλλαγές για ίδιο όφελος σε κάποιες τράπεζες, αλλά η Ε.Ε. έχει απορρίψει αυτή την ιδέα. Η Βασιλεία ΙΙΙ θα επιβάλει στις τράπεζες να συγκεντρώνουν επιπλέον κεφαλαιακά «μαξιλάρια» στις καλές εποχές για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες, αλλά υπάρχουν ποικίες αντιρρήσεις για το πώς θα καθοριστεί το στήσιμο ή η απελευθέρωση αυτών των κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v