Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αδειάζει" το Τορόντο ενόψει της συνόδου G20

Το Τορόντο, που θα φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής της Group of 20 το σαββατοκύριακκο, προετοιμάζεται για εισβολή διεθνών προσωπικοτήτων, αστυνομίας και διαδηλωτών… σφαλίζοντας τις πόρτες του.

Αδειάζει το Τορόντο ενόψει της συνόδου G20
Το Τορόντο, που θα φιλοξενήσει την σύνοδο κορυφής της Group of 20 το σαββατοκύριακκο, προετοιμάζεται για εισβολή διεθνών προσωπικοτήτων, αστυνομίας και διαδηλωτών… σφαλίζοντας τις πόρτες του.

Η ομάδα μπέιζμπολ Toronto Blue Jays έχει ήδη εγκαταλείψει την πόλη, το Βασιλικό Θέατρο ρίχνει αυλαία για πρώτη φορά σε έναν αιώνα, ενώ χιλιάδες τραπεζίτες και διαχειριστές αποφεύγουν ήδη να κυκλοφορούν στους δρόμους και δουλεύουν από το σπίτι.

Οσοι έρθουν να καλύψουν την G20, θα βρουν το Τορόντο άδειο, τονίζουν οι αναλυτές. Και ο χαμένος τζίρος από τα κλειστά μαγαζιά, γραφεία, εστιατόρια και τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Art Gallery του Οντάριο, πιθανότατα θα ισοφαρίσει τα όποια οικονομικά κέρδη από τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για την σύνοδο στις 26-27 Ιουνίου στην μεγαλύτερη πόλη του Καναδά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ένωση Καναδών εστιατόρων, η σύνοδος G20 μπορεί να προκαλέσει απώλεια 7.5000 δολ. Καναδά σε «χαμένες πωλήσεις» για κάθε εστιατόριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Για τον κλάδο αυτό, οι χαμένοι θα είναι σίγουρα περισσότεροι από τους κερδισμένους.

Παράλληλα, δεν θα γίνουν παραστάσεις στο The Royal Alexandra Theatre και το Princess of Wales, που θα παραμείνουν κλειστά 21-27 Ιουνίου. Περίπου 600 εργαζόμενοι θα χάσουν τα ημερομίσθιά τους σε αυτό το διάστημα και, ειδικά για το πρώτο θέατρο, η ζημιά στα έσοδα προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλη, γιατί θα ήταν η τελευταία εβδομάδα του δημοφιλούς “Mamma Mia.”

Εν τω μεταξύ, εκτυλίσσεται η μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία του Καναδά, με 20.000 αστυνομικούς και φρουρούς. Ένα τμήμα που καλύπτει 12 τετράγωνα στο οικονομικό κέντρο του Τορόντο έχει ήδη περιφρουρηθεί με τοίχο ύψους τριών μέτρων από αλυσίδες και φράγματα.

Περίπου 40 υποκαταστήματα καναδέζικων τραπεζών έχουν αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά μεταξύ 24 και 27 Ιουνίου για λόγους ασφαλείας. Πολλές τράπεζες έχουν παραγγείλει ήδη σε εργαζόμενούς τους να δουλεύουν από το σπίτι, ενώ σε όσα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου πρέπει να παραστούν, οι εργοδότες συστήνουν να βγάλουν τα κοστούμια και να φορούν καθημερινά ρούχα, σορτσάκια και τζόκεϊ, προκειμένου να μην προκαλούν τους διαδηλωτές.

Οι ομάδες διαδηλωτών έχουν ήδη οργανώσει τουλάχιστον 18 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην καναδέζικη πόλη, για να εναντιωθούν σε μια σειρά ζητήματα, από την άντληση πετρελαίου στα αμμώδη αποθέματα μέχρι την φτώχεια και τα μέτρα λιτότητας.

Εν τω μεταξύ ο Καναδάς θα ξοδέψει περίπου 1,2 δισ. δολ. Καναδά για να συγκεντρώσει τους ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων κρατών του πλανήτη. Η περσινή σύνοδος κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ κόστις 18 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και του Λονδίνου 30 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που πάντως τονίζει ότι τα μεγέθη δεν είναι απαραιτήτως συγκρίσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v