Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Ανοδική αναθεώρηση για την ζήτηση πετρελαίου

Η ΙΕΑ ενίσχυσε την πρόβλεψή της για το μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για την περίοδο 2009-2015 στο 1,4%.

ΙΕΑ: Ανοδική αναθεώρηση για την ζήτηση πετρελαίου
Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) ενίσχυσε την πρόβλεψή της για το μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για την περίοδο 2009-2015 στο 1,4% που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η προηγούμενη πρόβλεψη στην περσινή έκθεση έκανε λόγο για μέση αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 540.000 βαρέλια την ημέρα ετησίως την περίοδο 2008-2014. Κινητήριος δύναμη η ζήτηση για κατανάλωση από τις αναδυόμενες οικονομίες, που οδηγεί την συνολική ζήτηση στα 91,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015.

Όσον αφορά την τιμή του μαύρου χρυσού, η ΙΕΑ εκτιμά ότι θα διακυμανθεί "πιο επιθετικά" στο μέλλον συνεπεία της αυξημένης ζήτησης και προβλέπει μέση ετήσια τιμή εισαγωγής πετρελαίου στα 85 δολάρια το βαρέλι «προς το τέλος της περιόδου 2009 – 2015».
 
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η ΙΕΑ επισημαίνει πως η αγορά πετρελαίου «εξαρτάται» σε μεγαλύτερο πλέον βαθμό από την ζήτηση για κατανάλωση στις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως την Κίνα και την Μέση Ανατολή. Ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής κατανάλωσης πετρελαίου ανατρέπει τις ανωτέρω προβλέψεις.

Η έκθεση αναφέρεται και στα όσα διαδραματίζονται με την ΒΡ και την πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί στον Κόλπο του Μεξικού, επισημαίνοντας πως «εάν ο αντίκτυπος είναι καθυστερήσεις σε άλλα θαλάσσια πετρελαϊκά έργα, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πιέσεις στην προσφορά πετρελαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v