Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν 17% το 2009

Παρότι ο πλανήτης πέρασε μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία του, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην περσινή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα Merrill Lynch – Capgemini.

Οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν 17% το 2009
Παρότι ο πλανήτης πέρασε μια από τις χειρότερες υφέσεις δεκαετιών, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην περσινή χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα Merrill Lynch – Capgemini.

Στην έκθεση World Wealth, αναφέρεται ότι η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια βοήθησε τους εκατομμυριούχους να αυξήσουν τον αριθμό τους κατά 17% στους 10 εκατομμύρια και τον πλούτο που όλοι μαζί κατέχουν κατά 19% στα 39 τρισ. δολάρια. Τα μεγέθη σημαίνουν ότι ανακτήθηκαν σχεδόν πλήρως οι ζημίες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε μια χρονιά που κυριάρχησαν τα κρατικά μέτρα στήριξης και οι χαλαρές2 πολιτικές των κεντρικών τραπεζιτών, οι χρηματιστηριακές αξίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν το ήμισυ, ενώ τα hedge funds ανέκτησαν τις περισσότερες από τις απώλειες του 2008.

Η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου παρατηρήθηκε στην Ινδία, την Κίνα και την Βραζιλία. Ο συνολικός πλούτος στην Λατινική Αμερική και την Αυστραλασία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο αριθμός των Ασιατών εκατομμυριούχων αυξήθηκε στα 3 εκατομμύρια, ευθυγραμμιζόμενος με τον αριθμό των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων για πρώτη φορά. Οι περιουσίες των Ασιατών εκτινάχθηκαν 31% στα 9,7 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας τα 9,5 τρισ. δολ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν τους περισσότερους εκατομμυριούχους το 2009 (2,87 εκατομμύρια) ενώ ακολούθησε η Ιαπωνία με 1,65 εκατ. η Γερμανία με 861.000 και η Κίνα με 477.000.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων απαντάται στην Ελβετία: Σχεδόν 35 εκατομμυριούχοι για κάθε 1.000 ενήλικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v