Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

B. Obama: Πιέζει Γερμανία και Κίνα ενόψει G20

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, συστήνει στην Γερμανία «υπομονή» και τόνωση της ανάπτυξης και πιέζει την Κίνα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενόψει της συνόδου κορυφής της G20.

B. Obama: Πιέζει Γερμανία και Κίνα ενόψει G20
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, προέτρεψε τις υπόλοιπες χώρες της G20 να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και δημιούργησε συνθήκες σύγκρουσης με την Κίνα στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών, ζητώντας «συναλλαγματικές ισοτιμίες καθορισμένες από τις αγορές.» Λίγη ώρα νωρίτερα, το Πεκίνο προειδοποιούσε τον υπόλοιπο πλανήτη, να σταματήσει να επικρίνει την συναλλαγματική πολιτική του.

Σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Ιουνίου ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί από όλα τα μέλη να κάνουν προσπάθειες τόνωσης της εγχώριας ζήτηση και να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης.

Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη, επίσης δηλώνει ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «μεσοπρόθεσμα,» υπονοώντας ότι η εξυγίανση των προϋπολογισμών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.

Με αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Obama αγγίζει ανοιχτά δύο ακανθώδη ζητήματα στρατηγικής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της χώρας.

Η Ουάσιγκτον πιέζει επί μακρόν το Πεκίνο να επιτρέψει ταχύτερη ανατίμηση και να αναπτύξει την εγχώρια ζήτηση, αντί να στηρίζεται στις εξαγωγές για την ανάπτυξη.

Επιπλέον τηρεί διαφορετική στάση από την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, την Γερμανία, τονίζοντας ότι χρειάζεται «υπομονή» για την συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, την ώρα που οι πιέσεις του Βερολίνου για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της ευρωζώνης επιτείνει την κρίση στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v