Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα δείξουν τα stress tests της Ευρώπης

Οι ισπανικές Santander και BBVA θα αποτελέσουν τις υγιέστερες τράπεζες της Ευρώπης ενώ "πατώνουν" τα γερμανικά περιφερειακά ιδρύματα. "Καμπανάκι" Αλμούνια για ελληνικές-ισπανικές τράπεζες. Τι θα περιλαμβάνουν τα stress tests.

Τι θα δείξουν τα stress tests της Ευρώπης
Οι ισπανικές τράπεζες Santander και BBVA αναμένεται να αποτελέσουν τις υγιέστερες τράπεζες της Ευρώπης, ενώ οι γερμανικές περιφερειακές τράπεζες θα είναι μεταξύ των πιο αδύναμων ιδρυμάτων, αναφέρουν αναλυτές, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θα δημοσιοποιηθούν τα stress tests όλων των τραπεζών της Ε.Ε. στα τέλη Ιουλίου.

Ισπανικά δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Santander και η BBVA αναμένεται να αποτελέσουν τις δυο υγιέστερες τράπεζες της Ευρώπης. Οι μετοχές των δυο τραπεζών υπεραποδίδουν σήμερα, Παρασκευή, του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με την Santander να ενισχύεται κατά 2,5% και την BBVA στο +3,8%. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Helsby της Merrill Lynch, "εκεί που υπάρχει ξεκάθαρα μαύρη τρύπα είναι στις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, που δύσκολα θα περάσουν τα stress tests". Ο αναλυτής σημειώνει ότι η μόχλευση των εν λόγω τραπεζών είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα stress tests της Merrill Lynch (που περιλαμβάνουν υποθέσεις για μείωση εσόδων κατά 10%, σημαντικές επισφάλειες την επόμενη διετία και ζημιά 30% από τις θέσεις σε ελληνικά ομόλογα), οι εισηγμένες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ.

Εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων και η ζημιά 30% επεκταθεί στα κρατικά ομόλογα Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, οι τράπεζες θα χρειαστούν 22 δισ. ευρώ, τονίζει ο οίκος. 


Επιβράδυνση και μείωση αξίας ομολόγων στα stress tests

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters με βάση διαρροές από υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης, τα επικείμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα περιλαμβάνουν σενάριο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της αξίας των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.  
 
Όπως αναφέρει η πηγή του πρακτορείου, η Ε.Ε. θα υποβάλλει στα τεστ κοπώσεως πρώτα τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες και σε δεύτερη φάση, τα τεστ θα επεκταθούν σε περισσότερες.

Τα stress tests θα διενεργηθούν από τις εθνικές εποπτικές αρχές κάθε χώρας, κάτω από την εποπτεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Εποπτών (CEBS).

"Εάν τα stress tests δείξουν ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να μας ανακοινώσει τις προθέσεις της", σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι "καμία τράπεζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνει αβοήθητη"

Πάντως ο Jose Manuel Gonzalez-Paramo, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση» να διαθέσει η κεντρική τράπεζα στις τράπεζες τα κεφάλαια, που ενδεχομένως να δείξουν τα stress test ότι θα χρειαστούν. «Αυτό δεν εντάσσεται στις λειτουργίες της ΕΚΤ,» δήλωσε ο κ. Gonzalez- Paramo. «Είναι θέμα των κυβερνήσεων και των εθνικών εποπτών.»


Αλμούνια: Κάποιες ελληνικές και ισπανικές τράπεζες ίσως ζητήσουν βοήθεια   

Την εκτίμηση ότι κάποιες ελληνικές και ισπανικές τράπεζες ίσως ζητήσουν κρατική βοήθεια διατύπωσε ο επίτροπος ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο κ. Αλμούνια εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να θεσπίσει νέο "πακέτο" διάσωσης για τις τράπεζες, δεδομένου ότι και το πακέτο στήριξης της χώρας από την ευρωζώνη σχεδιάστηκε με αυτή την πρόβλεψη. "Δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Αλλά υποπτεύομται ότι η Ελλάδα θα καταθέσει νέο σχέδιο διάσωσης στις Βρυξέλλες", τόνισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v