Τι θα συζητήσουν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής

Στήριξη στη Ελλάδα απόψε από Ε.Ε. - σύγχυση για πιθανή ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης - Γαλλογερμανικός άξονας πιέζει για άμεση σύσφιγξη του Συμφώνου Σταθερότητας - στο τραπέζι η αυστηροποίηση των ποινών.

Τι θα συζητήσουν οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής
Την πολιτική στήριξη των εταίρων του στην Ε.Ε. αναμένεται να εισπράξει απόψε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες, για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η ξαφνική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's έπιασε στον ύπνο ολόκληρο τον μηχανισμό της Ε.Ε., που ακόμα παλεύει να συμφωνήσει τους νέους όρους βάσει των οποίων οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να λειτουργούν!

Εδώ και έναν χρόνο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει ότι η λειτουργία των οίκων αυτών συνέβαλε στη μεγιστοποίηση της κρίσης και στην κερδοσκοπία. Δείχνουν όμως αδυναμία να καταρτίσουν νέους κανόνες ομαλής λειτουργίας τους και φαίνεται πως η σημερινή σύνοδος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Ήδη η Βρετανία διεμήνυσε ότι σκοπεύει να κινηθεί σε θεωρητικό επίπεδο για θέματα που αφορούν στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των CDSs, hedge και equity funds.

Από την άλλη, η Γερμανία διέρρευσε ότι σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι το θέμα του naked short selling που αποφάσισε μονομερώς τον Μάιο, παρά την αντίδραση άλλων χωρών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, που ετοίμασε η ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χένρι Βαν Ρομπέι, οι 27 αναμένεται να συζητήσουν απόψε ώστε να καταλήξουν σε κοινή γραμμή (καταρχήν πολιτική δέσμευση) στα ακόλουθα:

1. Στην ανάγκη επιβολής φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

2.
Στην επίσπευση δημοσιονομικής εξυγίανσης ελλειμμάτων και χρεών όλων των χωρών, βάσει των συμπερασμάτων του Ecofin του Ιουνίου.

3. Σ
την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και στη θέσπιση πιο αυστηρών ποινών για τους παραβάτες.

4.
Στη θέσπιση κανόνων για την ομαλή λειτουργία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος (CDS, Hedge and equity funds).

Βεβαίως τίποτε χειροπιαστό δεν αναμένεται «να βγει», αφού τα ουσιώδη θέματα έχουν ήδη παραπεμφθεί προς τελική ψήφιση τον... Οκτώβριο, με την Κομισιόν να έχει επιφορτιστεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή μέχρι τότε.

Ισπανικός πονοκέφαλος

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's προκαλεί έντονη ανησυχία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για νέο κύκλο κερδοσκοπικών κινήσεων εις βάρος της Ισπανίας αυτήν τη φορά.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, ο διεθνής Τύπος δημοσίευε σενάρια για ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και συμφωνία για χρηματοδότηση ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα.

Οι «διαρροές» διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, έκανε έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης «να δηλώσουν τη ρητή και ξεκάθαρη πρόθεσή τους να βοηθήσουν την Ισπανία σε περίπτωση που το ζητήσει», ώστε να σταματήσει η σεναριολογία και να αποφευχτεί νέος κύκλος κερδοσκοπίας στα ισπανικά ομόλογα.

Η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. φέρεται να διαφωνεί με την έκκληση Τρισέ γιατί την θεωρεί πρόωρη. Ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αναγκάστηκε πολλάκις τις τελευταίες μέρες να δηλώσει ότι θα πάρει όσα μέτρα χρειαστεί προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος ξεκινώντας από φέτος.

Η δέσμευση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για επιπλέον μέτρα από το 2010 αναμένεται να αποτυπωθεί και στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ φαίνεται πως θεωρεί ότι οι εξαγγελίες δεν είναι αρκετές και πως η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να «πισωγυρίσει» λόγω των υπέρογκων χρεών αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων που παρουσιάζουν αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας (Eurogroup, Ecofin) του Μαΐου και του Ιουνίου, συζητήθηκε η διεξαγωγή νέων πανευρωπαϊκών τεστ κοπώσεως για να διαπιστωθεί το μέγεθος των επισφαλειών.

Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι συζητείται η πρόταση της Ολλανδίας να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests, ώστε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Αυστηρό Σύμφωνο

Ήδη η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εξαγγείλει ότι προσέρχονται στην αποψινή σύνοδο... ενωμένες και με κοινό σκοπό να περάσει η γραμμή τους για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας με νέες πιο αυστηρές ποινές και διαδικασίες -εξπρές για την ένταξη μιας χώρας στην επιτήρηση με βάση και την πορεία του δημοσίου χρέους.

Αναμένεται επίσης να πιέσουν στην άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την οικονομική διακυβέρνηση η οποία προσδίδει αυξημένες αρμοδιότητες και στην Κομισιόν, ώστε να επιβλέπει κάθε άνοιξη τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Εδώ διαπιστώνεται διαχωρισμός ευρωζώνης και... υπολοίπων. Οι 16 συμφωνούν, στους 27 όμως υπάρχει το βρετανικό βέτο καθώς το Λονδίνο θεωρεί την απόφαση αυτή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.

Η καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι εάν το βέτο παραμείνει, η ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει μόνη της στην υιοθέτηση των αποφάσεων.

Τραπεζικός φόρος

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι ο φόρος στις τράπεζες (bank levy) πρέπει να εφαρμοστεί «για να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στο κόστος της κρίσης». Αναφέρεται επίσης ότι οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν εντολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Κομισιόν για την «άμεση» κατάρτιση σχεδίου που θα ξανασυζητηθεί στη σύνοδο του Οκτωβρίου για τελικές αποφάσεις.
 
Η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν να υπάρξει κοινή στάση των 27 στο θέμα του τραπεζικού φόρο, ώστε να συζητηθεί και στην σύνοδο του G20 στο Τορόντο, με δεδομένη όμως την αντίρρηση των ΗΠΑ και του Καναδά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v