Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BP: Ελεύθερη πτώση μετοχής-ξεπούλημα ομολόγων

Ομόλογα και CDS της BP διαπραγματεύονται σαν να ήταν «junk», παρά την καλή πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρίας. Η μετοχή της υποχωρεί σε χαμηλό 13 ετών, με την αξία κεφαλαιοποίησής της να μειώνεται καθημερινά.

BP: Ελεύθερη πτώση μετοχής-ξεπούλημα ομολόγων
Ομόλογα και CDS της BP διαπραγματεύονται σαν να ήταν «junk», παρά την καλή πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρίας. Η μετοχή της υποχωρεί σε χαμηλό 13 ετών και όλοι, πλέον, αναρωτιούνται εάν τελικώς και η BP θα βυθιστεί στον… Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg τα ομόλογα της BP –με ωρίμανση το 2013, κουπόνι 5,25% και συνολική αξία 3 δισ. δολαρίων- έφθασαν στο ιστορικό χαμηλό των 89,94 σεντς, με το yield τους να ενισχύεται κατά 7,57% υψηλότερα από το αντίστοιχο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Το αντίστοιχο spread για τα junk ομόλογα φθάνει στο 7,26%, δηλαδή οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα «χαρτιά» τη BP ως εν δυνάμει… σκουπίδια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την CMA DataVision τα CDS της εταιρίας διπλασιάστηκαν χθες φθάνοντας στο ποσό των 512.000 δολαρίων.

«Πρόκειται για απόλυτο και καθαρό πανικό», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Michael Donelan, διαχειριστής κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα συνολικής αξίας 3,5 δισ. δολαρίων για την Ryan Labs.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της BP συνεχίζει να βυθίζεται τόσο στην αγορά της Ν. Υόρκης όσο και σε αυτήν του Λονδίνου. Η εταιρία έχει δαπανήσει έως τις 7 Ιουνίου το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων προκειμένου να «καθαρίσει» τον Κόλπο του Μεξικού, με την Credit Suisse να υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος της προσπάθειας θα φθάσει στα 37 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για ένα κόστος που πρέπει να «σηκώσει» μόνη της η BP, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει οικονομικά την εταιρία αλλά και ότι ενδέχεται να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v