R. Bew (EIU): ”Βλέπει” εκτίναξη των επιτοκίων ΗΠΑ

Υψηλότερη και πιο απότομη των εκτιμήσεων άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων αναμένει ο οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, Robin Bew, εκτιμώντας πως αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην κατανάλωση και στους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ.

R. Bew (EIU): ”Βλέπει” εκτίναξη των επιτοκίων ΗΠΑ
Για υψηλότερη και πιο απότομη των εκτιμήσεων άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κάνει λόγο στον Economist, ο Robin Bew, Chief Economist του Economist Intelligence Unit (EIU).

Κατά την εκτίμηση του κ. Bew, η αύξηση επιτοκίων θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης του επόμενου έτους, οι οποίοι, ακριβώς εξ’ αιτίας των αυξήσεων, αναμένεται να υπολείπονται σημαντικά των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

Δεδομένων των ικανοποιητικότατων αμερικανικών ρυθμών ανάπτυξης για το 2004 (ο κ. Bew τους εκτιμά υπεράνω του 4%), εκτιμάται ότι η νομισματική πολιτική της FED θα ”σφίξει” περαιτέρω και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι περιμένουν αναλυτές και αγορές.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Bew θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης.

Ο κ. Bew δεν διστάζει να κάνει λόγο για μακροπρόθεσμη άνοδο των επιτοκίων έως το 5%. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα πραγματικά επιτόκια έχουν την τάση να εξισώνονται με τα λεγόμενα ”ουδέτερα επιτόκια”, τα οποία είναι αντίστοιχα των ρυθμών ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Bew αναφέρεται σε μια ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ τονίζει πως μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στη δεδομένη στιγμή θα ήταν λάθος καθώς ”η ανάκαμψη δεν μοιάζει ιδιαίτερα ισχυρή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v