ΙΕΑ: Επιπλέον αύξηση ζήτησης πετρελαίου το 2005

Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί το 2005 με ρυθμό 2,2% -λιγότερο από το ρεκόρ του 3,2% που προβλέπεται για το 2004- καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα συγκρατήσουν τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.

ΙΕΑ: Επιπλέον αύξηση ζήτησης πετρελαίου το 2005
Η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τον επόμενο χρόνο, αλλά πάντως λιγότερο από το ρεκόρ του 3,2% που προβλέπεται για το 2004, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα συγκρατήσουν τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας.

Η International Energy Agency (ΙΕΑ) είχε εκτιμήσει στις αρχές του έτους ότι η κατανάλωση θα εκτιναχθεί φέτος κατά 1,82 εκατομμύρια βαρέλια στα 83,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην τρέχουσα εκτίμησή της, η υπηρεσία που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του ΟΟΣΑ και εδρεύει στο Παρίσι, ανέβασε κατά 180.000 βαρέλια επιπλέον, στα 2,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα, την πρόβλεψή της για το τρέχον έτος.

Η αρχική εκτίμηση της ΙΕΑ για την ανάπτυξη της ζήτησης του 2005 διαμορφώνεται στο 2,2%.

Την αύξηση θα συνεχίσει να προκαλεί πρωτίστως η Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, η Μέση Ανατολή. Η κινεζική ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2005 κατά 8,1%, ενώ αντιθέτως η ζήτηση των κρατών μελών του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί λιγότερο από 1%, αναφέρει η ενεργειακή υπηρεσία.

Η προσφορά από τις χώρες εκτός του OPEC αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα του χρόνου.

Στην έκθεση Ιουλίου, η ΙΕΑ τονίζει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην προσφορά των παραγωγών εκτός OPEC, αν και εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές στα ρωσικά πετρέλαιο, εξαιτίας της υπόθεσης Yukos.

Βραχυπρόθεσμα πάντως, η παραγωγή της ίδιας της Yukos δεν προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά και η σημασία που έχουν τα πετρελαϊκά έσοδα για την χώρα, υποδεικνύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα κάνει κινήσεις που θα μειώσουν την εθνική παραγωγή.

Η προσφορά των δυτικο-αφρικανικών κρατών παραγωγής θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά, καθώς αρχίζουν να δίνουν παραγωγή νέα υπεράκτια κοιτάσματα.

Η ΙΕΑ αναφέρει, τέλος, ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των κρατών μελών του ΟΟΣΑ έχουν ανέλθει ”σε πιο άνετα επίπεδα” από τον Μάιο, αλλά τα αποθέματα των παραγώγων προϊόντων παραμένουν σφιχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v