Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσοίωνες προβλέψεις Ιταλού τραπεζίτη

«Η κρίση δεν τελείωσε, απλά η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με την πρώτη φάση αυτής», τόνισε σε ειδική εκδήλωση ο καθηγητής Tommaso Padoa-Schioppa, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Δυσοίωνες προβλέψεις Ιταλού τραπεζίτη
«Η κρίση δεν τελείωσε, απλά η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με την πρώτη φάση αυτής», τόνισε σε ειδική εκδήλωση ο καθηγητής Tommaso Padoa-Schioppa, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόεδρος του Europe of Promontory Financial Group και πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ και υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.

Την εκδήλωση, στην οποία ήταν βασικός ομιλητής, διοργάνωσε προς τιμή του το προεδρείο του Harvard Business School Club of Greece.

Ο κ. Padoa, αναλύοντας στο κοινό στην αίθουσα «Καρατζά» στην Εθνική Τράπεζα, τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας: «Η κρίση χρέους θα έπληττε την χώρα σας ούτως ή αλλιώς. Μπορεί αυτό να μην συνέβαινε τώρα αλλά σίγουρα θα ερχόσασταν αντιμέτωποι, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η παγκόσμια οικονομική κρίση με το δυσθεώρητο χρέος».

Σε ό,τι αφορά την τωρινή κατάσταση ο καθηγητής του Harvard υπογράμμισε: «Τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την πιστή εφαρμογή τους».

Στο σημείο αυτό ο κ. Padoa δανείσθηκε μία φράση του Ναπολέοντα, ο οποίος έλεγε: «Η εκτέλεση είναι τα πάντα!». Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να "φαλιρίσει" υποστήριξε ότι «δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», ενώ δεν πήρε σαφή θέση όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Χρέους.

Για την πορεία της ευρωζώνης και κατ` επέκταση του ευρώ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι σαν μία πολυκατοικία. Οι ένοικοι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους και πίσω από κλειστές πόρτες ο ένας κατηγορεί τον άλλον.

Ωστόσο, αν και με καθυστέρηση οι ηγέτες της απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειρισθούν τα της πολυκατοικίας. Είναι ένα πρώτο βήμα...».

Αναφερόμενος στο άμεσο μέλλον, είπε, ότι τους επόμενους 3 με 6 μήνες οι αγορές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους, πέραν της Ελλάδος, στην ικανότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να χειριστούν τα δικά τους δημοσιονομικά προβλήματα και να εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα που έλαβαν πρόσφατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v